Sajtos szélű pizza articsókával, sonkával és aszalt paradicsommal

Érdemes belevágni a házi pizza elkészítésébe, amit most sajtos, sonkás, zöldséges formában, és egy alaptészta receptjével ajánlunk nektek. Akár vendégeket vártok, akár a családot szeretnétek meglepni, garantált a siker.

HOZZÁVALÓK 4 DARABHOZ:

1 adag pizzatészta, liszt a nyújtáshoz, 40 dkg hámozott, darabolt paradicsom (konzerv), 2 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt bors, 20 dkg reszelt sajt (pl. trappista, edami, füstölt), 5-8 dkg articsóka (konzerv), 4-8 szelet vékony, szárított sonka, 8 darab aszalt paradicsom

1. A pizzatésztát az alapreceptben (lásd lent) megadottak szerint elkészítjük, és megkelesztjük.

2. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, lisztezett felületen kb. fél cm vastag körré kinyújtjuk.

3. A paradicsomot összeturmixoljuk az olajjal és a fokhagymával, finoman sózzuk, borsozzuk. A sajtot lereszeljük.

4. A kinyújtott tészta szélére halmozzuk körben a reszelt sajtot, ráhajtjuk a tésztát, összenyomkodjuk, majd a közepét megkenjük a paradicsomszósszal. A csíkokra vágott articsókát, sonkát, aszalt paradicsomot rászórjuk, meghintjük a maradék sajttal, és 250 ºC-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

ELKÉSZÍTÉS 30 PERC + A PIZZATÉSZTA
ELKÉSZÍTÉSE, KELESZTÉSE
SÜTÉS 15-20 PERC
KALÓRIA 1462 KCAL/DARAB

Pizzatészta alaprecept:

HOZZÁVALÓK: 1 kg liszt + a nyújtáshoz, 6-7 dl langyos víz, 4 dkg friss élesztő, 2 evőkanál só, 6 evőkanál olívaolaj + a tetejére

1. Az átszitált liszthez adjuk a sót és a langyos vízben feloldott élesztőt, dagasztani kezdjük. Amikor fényes, rugalmas a tészta, beledagasztjuk az olajat is.

2. A bucit tálba tesszük, vékonyan megkenjük olajjal, konyharuhával letakarjuk, és szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük. Még tökéletesebb lesz a végeredmény, ha a tésztát hűtőben (vagy hűvös kamrában) 1 éjszakát pihentetjük.

3. A megkelt tésztát néhány mozdulattal átdolgozzuk, majd a receptben leírtak szerint formázzuk és sütjük. Ha „egyszerű” pizzát szeretnénk készíteni, 4-5 darabra vágjuk (attól függően, mekkora és milyen vastag pizzát szeretünk), majd rárakjuk a feltéteket, végül megsütjük 250 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt.

ELKÉSZÍTÉS 25 PERC + KELESZTÉS ÉS SÜTÉS
KALÓRIA 4460 KCAL/EGÉSZ ADAG

A szakács tippjei:

• A bedagasztott pizzatészta 2-3 napig eláll a hűtőben, felhasználás előtt tegyük legalább 1 órára a konyhapultra, utána formázzuk.

• Le is fagyaszthatjuk a tésztát, akkor felhasználás előtt teljesen engedjük ki szobahőmérsékleten.

• A pizzaszósz lehet paradicsomos vagy tejfölös is, mindkettőt ízesíthetjük sóval, borssal, reszelt fokhagymával. A tejfölöshöz jól illik a snidling, a paradicsomoshoz tehetünk aprított bazsalikomot, rozmaringot vagy kakukkfüvet is.

• Ne tegyünk túl sok feltétet a kinyújtott tésztára, mert elázik, és nem sül át teljesen.

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2020/02. számában jelent meg több pizzával együtt. 

Recept és fotó: Nagy Tünde