HOZZÁVALÓK EGY 26 CM ÁTMÉRŐJŰ PITÉHEZ:
A tésztához: 20 dkg liszt + a nyújtáshoz | 7 dkg porcukor | 10 dkg vaj/margarin | 1 tojássárgája
A töltelékhez: 25 dkg kristálycukor | 4 citrom leve és reszelt héja | 5 lime leve és reszelt héja | 2 dl habtejszín | 6 egész tojás | csipet só
A tetejére: 6 tojásfehérje | 16 dkg kristálycukor | reszelt lime-héj a díszítéshez
1. A tésztához a lisztet összekeverjük a porcukorral, elmorzsoljuk a felkockázott vajjal/margarinnal, és a tojássárgáját hozzáadva tésztává gyúrjuk. A tésztacipót fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük 30 percre.
2. Lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk a tésztát, hogy ki tudjuk bélelni vele a piteformát, és az oldalára is jusson. (Fontos, hogy teljesen felérjen a forma tetejéig a tészta, különben kifolyik belőle a töltelék.)
3. Sütőpapírt teszünk bele, és rizst vagy babot öntünk rá nehezékként (így nem hólyagosodik fel a tészta). 180 ºC-ra előmelegített sütőbe tesszük, és világosra elősütjük 10-12 perc alatt. Eltávolítjuk a nehezéket, és utána aranybarnára sütjük 12-15 perc alatt.
4. A töltelékhez a cukrot alaposan elmorzsoljuk a reszelt citrom- és lime-héjjal. Egy kis lábosban felmelegítjük a tejszínt a cukorral, 80 ml citrom-, illetve 80 ml lime-lével. Az egész tojásokat felverjük csipet sóval, lassan, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tejszínes keveréket. Szűrőn átszűrjük, hogy eltávolítsuk a citrushéjakat.
5. A tölteléket óvatosan az elősütött pitébe öntjük, majd 120 ºC-os sütőben további 20-30 percig sütjük, míg már csak enyhén remeg a közepe, a széle szilárd. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd a hűtőbe tesszük 1 órára.
6. A tetejéhez a cukorral kemény habbá verjük a tojásfehérjét, rusztikusan a pite tetejére halmozzuk (egy kanál hátával csúcsokat formálunk belőle), majd betesszük a forró sütőbe, és grill fokozaton néhány percig sütjük, míg a hab halványan megpirul.
ELKÉSZÍTÉS: 60 PERC + PIHENTETÉS ÉS SÜTÉS
KALÓRIA: 4698 KCAL/EGÉSZ PITE
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2016/1. számában jelent meg, még több finom pitével együtt.
Recept: Kajári Zsófia
Fotó: Körmendi Imre