A hónap végén jól jön néhány kiadós, laktató, de pénztárcakímélő recept, melyek közül rögtön háromfélét válogattunk: húsimádóknak és vegetáriánusoknak is.

Krumplis-sajtos-spenótos pite

82_husmentespite_csak-kep

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

10 dkg finomliszt + a nyújtáshoz | 10 dkg durumliszt | 10 dkg vaj/margarin | 2 evőkanál natúr joghurt
A feltéthez: 20 dkg krumpli | 4 evőkanál tejföl | 1 tojás | 10 dkg cheddar sajt reszelve | 15 dkg bébispenót | 1 gerezd fokhagyma | só, frissen őrölt bors

  1. A liszteket keverjük össze egymással és 1 teáskanál sóval. Morzsoljuk el a vajjal/margarinnal és a joghurttal. Gyúrjuk össze a tésztát, tegyük a befóliázott cipót hűtőszekrénybe 30 percre.
  2. A feltéthez a krumplit hámozzuk meg, karikázzuk fel vékonyan, és sós vízben főzzük elő (ne legyen teljesen puha!), majd szűrjük le.
  3. A tésztát nyújtsuk ki lisztezett felületen téglalap alakúra, fél cm vastagra. A tejfölt keverjük el a tojással, a reszelt sajttal, a nyers bébispenóttal és a zúzott fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk.
  4. Forgassuk össze lazán a leszűrt krumplival, majd terítsük az egészet a tésztára, hagyjunk körben 1 cm-es peremet szabadon. Süssük készre 200 °C-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt.

ELKÉSZÍTÉS: 45 PERC + A TÉSZTA PIHENTETÉSE
SÜTÉS: 30 PERC
KALÓRIA: 549 KCAL/ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha december-januári számában jelent meg, itt találjátok.

Recept és fotó: Vrábel Kriszta, a Dolce Vita blog szerzője

Vegetáriánus chili con carne csicseriborsóval

chili-con-carne

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

2 evőkanál olaj | 1 fej vöröshagyma | 1-2 gerezd fokhagyma | 15 dkg csicseriborsó (konzerv) | 1 piros kaliforniai paprika | 2 szál szárzeller | 24 dkg hámozott paradicsom (konzerv) | 48 dkg vörös bab (2 konzerv) | 17 dkg kukorica (1 kis konzerv) | 1 teáskanál chilipor | só, bors | 2 nagy búzatortilla a tálaláshoz

1. Az olajon dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, adjuk hozzá a leszűrt csicseriborsót, a felcsíkozott kaliforniai paprikát, a karikára vágott zellert. Keverjük a zöldségekhez a hámozott paradicsomot, majd fedő alatt pároljuk 20 percig.

2. Adjuk hozzá a leszűrt kukoricát és babot, illetve a chiliport. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd addig főzzük, míg a bab is teljesen megpuhul.

3. A tortillák mindkét oldalát süssük meg egy száraz serpenyőben 1-1 perc alatt. Vágjuk cikkekre, tálaljuk a chili mellé. Rizst és tejfölt is adhatunk még mellé.

A receptet a Nők Lapja Konyha 2016. áprilisi számában találjátok, illetve itt is el tudjátok érni.

Recept: Francsics Annamária

Fotó: Gyugyi Péter

Csirkés, zöldborsós brassói

23w1

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

1 fej vöröshagyma | 3 evőkanál olaj | 70 dkg csirkecombfilé | 2 gerezd fokhagyma | 10 dkg füstölt szalonna | só, őrölt bors | 20 dkg zöldborsó | 70 dkg burgonya | olaj

1. Az apróra vágott vöröshagymát dinszteljük meg az olajon, majd pirítsuk meg rajta a felkockázott húst. Adjuk hozzá az apóra vágott fokhagymát, a felcsíkozott szalonnát, sóval és frissen őrölt borssal fűszerezzük. Fedő alatt pároljuk puhára a húst (öntsünk alá kevés vizet), félidőben keverjük hozzá a zöldborsót is.

2. A burgonyát tisztítsuk meg, vágjuk kockákra, sós vízben főzzük 10 percig. Szűrjük le, szárítsuk meg konyharuhán, majd bő olajban süssük aranybarnára. Keverjük össze a zöldborsós hússal, pár percig pirítsuk együtt, majd azonnal tálaljuk.

ELKÉSZÍTÉS: 40 PERC
KALÓRIA: 621 KCAL/ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha 2016. májusi számában jelent meg, az eredeti cikket itt találjátok.

Recept: Francsics Annamária

Fotó: Gyugyi Péter