Mikor volt utoljára olyan, hogy reggelire vagy uzsonnára saját sütésű finomságot ettetek? Ha már nem is emlékeztek, akkor talán ideje egy kis kuglóffal meglepni magatokat és a családot!

kep10e

HOZZÁVALÓK 1 KUGLÓFHOZ:

8 dkg vaj/margarin + a formához | 40 dkg liszt + a formához és a nyújtáshoz | csipet só | 2 dl tej | 6 dkg porcukor | 3 dkg friss élesztő | 2 tojássárgája | 30-40 dkg málnalekvár | 20 dkg friss málna | porcukor a díszítéshez

1. A tésztához elmorzsoljuk a lágy vajat/margarint a liszttel és a sóval. A tejet meglangyosítjuk a porcukorral, felfuttatjuk benne a morzsolt élesztőt, majd beletesszük a tojássárgáját. Az élesztős részt a lisztes részhez adjuk, majd sima, fényes tésztává dagasztjuk. Letakarva kelesztjük 30 percig szobahőmérsékleten.

2. A kuglófformát kivajazzuk, kilisztezzük, a megkelt tésztát lisztezetett munkalapon pár mozdulattal átgyúrjuk, majd körülbelül 30×40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Hosszában 3-4 csíkban málnalekvárt kanalazunk rá, és elterítjük rajta a málnaszemeket.

3. Nem túl szorosan feltekerjük a tésztát, majd az előkészített formába hajtjuk. Letakarva további 25-30 percet kelesztjük, és 160 ºC-ra előmelegített sütőben készre sütjük 40-45 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, kihűtjük. Tálalás előtt meghintjük porcukorral.

ELKÉSZÍTÉS: 35 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS: 40-45 PERC
KALÓRIA: 3338 KCAL/EGÉSZ KUGLÓF

A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2016/2. számában jelent meg. Ha szeretitek a kuglófot, érdemes fellapozni a magazint, mert még több hasonló recepttel készültünk!

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Körmendi Imre