HOZZÁVALÓK 6-10 DARABHOZ:
A tésztához: 3 dl langyos víz | 1 mokkáskanál cukor | 2,5 dkg friss élesztő | 50 dkg finomliszt | 1 evőkanál só | 2 evőkanál étolaj + a formázáshoz
A sütéshez: 6-8 dl étolaj
A fokhagymás páchoz: 1 dl víz | 1 dl olaj | kevés só | 4-5 gerezd fokhagyma
1. A fokhagymás páchoz elkeverjük a vizet, az olajat és a sót, hozzáadjuk a lereszelt/ szétnyomott fokhagymagerezdeket, majd lezárt dobozban hűtőszekrénybe tesszük.
2. Egy nagy tálba öntjük a langyos vizet, a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Pár perc alatt felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, a sót és az olajat. Összegyúrjuk, kidagasztjuk, majd letakarva kb. 45 percig kelesztjük.
3. Egy tálcát enyhén beolajozunk. A megkelt tésztából olajos kézzel 6-10 gombócot formázunk attól függően, hogy kisebb vagy nagyobb lángosokat szeretnénk. A gombócokat az olajozott tálcára helyezzük, 10 percig pihentetjük.
4. A sütéshez az olajat felforrósítjuk egy nagyobb, magas falú serpenyőben, majd belerakjuk a kézzel lángossá széthúzogatott gombócokat. A közepesnél kicsit nagyobb lángon néhány perc alatt kisütjük, papírtörlőn lecsepegtetjük. A fokhagymás páccal megkenve tálaljuk.
ELKÉSZÍTÉS: 45 PERC + KELESZTÉS
KALÓRIA: 333 KCAL/DARAB
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2016/2. számában jelent meg.
Szöveg és fotó: Kis-Varga Judit, a Csak a puffin! blog szerzője