Házi Bounty
HOZZÁVALÓK:
25 dkg kókuszreszelék | 1,5 dl laktózmentes tejszín vagy rizstejszín | 5 dkg laktózmentes vaj vagy növényi margarin | 1 ek. akácméz | 1 ek. nádcukor vagy eritrit | 2 tábla étcsokoládé
ELKÉSZÍTÉS:
1. Egy vastag falú lábasban melegítsd össze óvatosan a vajat, a tejszínt, a mézet és a cukrot.
2. Amikor már minden megolvadt, zárd el a lángot, és keverd bele a masszába a kókuszt is. Alaposan dolgozd el, ne maradjon benne csomó.
3. Vegyél elő egy tágas, lapos, közepes méretű üvegedényt, és vajazd ki. Jól vizezd be a kezed, és a tenyereddel lapogatva terítsd el benne a Bounty-masszát.
4. Tedd a tálat a hűtőbe legalább egy órára, hogy a tészta lehűljön.
5. Közben készítsd el a csokimázat: vastag falú edényben olvaszd meg a csokit, akár adhatsz hozzá egy kanálnyi vajat vagy margarint is, mert így vágáskor puhább lesz.
6. Ha már hideg a kókuszos massza, öntsd rá a csokit, és tedd vissza a hűtőbe.
7. Tálaláskor vedd ki egy negyed órával előbb a sütit, és csak akkor vágd fel csinos kis szeletekre.
Mandulatorta virágokkal és bogyós gyümölccsel
HOZZÁVALÓK:
4 db tojás | 20 dkg mandula | 8 dkg nádcukor, eritrit vagy nyírfacukor | 2 dl tejszín | 5 dkg vaj vagy növényi margarin | 1 maréknyi ribizli és málna | 4-5 szál friss levendula
ELKÉSZÍTÉS:
1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
2. Daráld meg a mandulát, de ne legyen teljesen porszerű, maradjanak benne apró darabok is, így ugyanis finomabb lesz a tészta.
3. Verd habbá a négy tojásfehérjét.
4. Keverd össze a mandulát a 4 dkg cukorral és a fehérjehabbal. Krémes állagú, illatos tésztát kapsz.
5. Vajazz ki egy kis méretű tortaformát, szórj bele kevés mandulatöretet vagy lisztet, és simítsd bele a masszát.
6. 180 fokon süsd maximum húsz percig. Ne hagyd kiszáradni a tésztát, vedd ki azonnal, amint pirosas és ruganyos lesz. Utána hagyd teljesen kihűlni.
7. A krémhez tedd egy vastag falú lábosba a négy tojássárgáját, a maradék cukrot, a tejszínt és a vajat. Alacsony lángon melegítsd, és nagyon türelmesen, állandóan figyelve-kevergetve főzd krémmé. Ez a folyamat figyelmet és hitet igényel, no meg körülbelül húsz percet, amit tölthetsz meditációval, nevetéssel, énekléssel vagy emlékezéssel.
8. A készre főtt, pudingszerűen sűrű krémet tedd hűtőbe, és várd meg, amíg teljesen kihűl, összeáll. Néha átkeverheted egy habverővel, úgy még szebb lesz a végeredmény.
9. A hideg tortát tedd tálra, kend meg alaposan a krémmel. Nem baj, ha lefolyik, attól lesz izgalmas.
10. Utána jöhet a díszítés: középre málna, köré ribizli, majd kívülre a nyugalom és harmónia jelképeként a friss levendulavirág. Hidegen a legfinomabb, egyszerűen forrásvízzel kínálva.
Rusztikus csokitorta kerti virágokkal
HOZZÁVALÓK:
2 tábla étcsokoládé | 10 dkg vaj vagy növényi margarin | 2 db biotojás | 5 dkg barna cukor vagy eritrit | 9 dkg rétesliszt, de tönkölybúzaliszttel is finom | 2 csepp nagyon jó minőségű levendulaolaj vagy 1 dl narancslikőr
ELKÉSZÍTÉS:
1. Melegítsd a sütőt 170 fokra.
2. Egy vastag falú edényben óvatosan kevergetve melegítsd fel és olvaszd meg a csokit és a vajat.
3. Amíg hűl a csokiszósz, egy robotgéppel keverd ki fehéredésig a tojást és a cukrot.
4. Dolgozd össze a csokit és a cukros tojást, és keverés közben add hozzá a levendulacseppeket vagy a likőrt is. A legvégén keverd hozzá a lisztet.
5. Vajazz és lisztezz ki egy kicsi tortaformát, majd öntsd bele a masszát.
6. Süsd 10, maximum 12 percig 170 fokon. Közben figyeld a tésztát: nem szabad átsülnie, mert akkor finom, ha a közepe krémes marad.
7. Ahogy kész, azonnal vedd ki a sütőből, különben szárazzá válik.
A recept a Nők Lapja Psziché 2016/4. számában jelent meg, még több finom, lélekápoló desszert társaságában.
Recept: Janits-Szabó Virág
Fotó: Janits-Szabó Virág, Sárosi Zoltán