HOZZÁVALÓK 20-25 DARABHOZ:
A tésztához: 25 dkg vaj/margarin | 45 dkg liszt + a nyújtáshoz | csipet só | 1,5 dl tej | 4 dkg porcukor | 2 dkg friss élesztő | 2 tojássárgája + 1 tojás, szétválasztva a kenéshez
A diótöltelékhez (20-25 darabhoz elegendő): 12 dkg cukor | 12 dkg méz | 1,2 dl víz | 5 dkg darált keksz | 1 kávéskanál őrölt fahéj | 2 kezeletlen citrom héja | 40 dkg darált dió
A máktöltelékhez (20-25 darabhoz elegendő): 12 dkg cukor | 12 dkg méz | 1,2 dl víz | 5 dkg darált keksz | fél kávéskanál őrölt fahéj | 2 kezeletlen citrom héja | 40 dkg darált mák
1. A dió- vagy máktöltelékhez forrásig hevítjük a cukrot a mézzel és a vízzel. A darált kekszet elkeverjük a fahéjjal, citromhéjjal és a dióval/mákkal. Ráöntjük a mézes szirupot, majd kihűtjük.
2. A tésztához elmorzsoljuk a puha vajat/ margarint a liszttel és a sóval. A hideg tejben elkeverjük a porcukrot, az élesztőt és a tojássárgáját, majd a lisztes részhez adjuk, sima tésztává gyúrjuk. (Itt nem kell futtatni az élesztőt, csak simán elkeverni!) Letakarva hűtőszekrénybe tesszük 30 percre.
3. A tésztából 3 dkg-os golyókat formázunk, majd nyújtófával oválisra nyújtjuk őket. (Nem kell lisztezni a deszkát, kissé le fog tapadni nyújtás közben, de formázáskor felsodorható.) Hosszában a tészta szélére teszünk 2-3 dkg tölteléket, majd szorosan felsodorjuk, mintha szivart készítenénk. Patkó formájúra hajtjuk.
4. Sütőpapírral fedett sütőlemezre helyezzük, tojássárgájával lekenjük, majd hűvös helyre tesszük száradni. Ha megszáradt, megkenjük a tojásfehérjével. Szobahőmérsékleten száradásig kelesztjük. 180 ºC-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 8-10 perc alatt.
ELKÉSZÍTÉS: 60 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS: 8-10 PERC
KALÓRIA: 297 KCAL/DARAB
A recept a Nők Lapja Konyha Desszert 2016/2. számában jelent meg, további finom péksüteményekkel együtt.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre