Kánikulakergető jeges teák, amiket szívesen kipróbálnánk

Melegetek van, de semmilyen kilátásotok nincs vízparti hűsölésre? Sebaj, ajánlunk pár hideg, szomjoltó finomságot!

Dupla „M”: mangós-málnás jeges tea

mangós-jeges-tea

Hozzávalók:

  • 6 csésze víz (1 csésze 2,5 dl)
  • 6 filter fekete tea
  • 2 csésze mangó gyümölcslé vagy mangó püré – helyettesíthető más gyümölcslével
  • 2 csésze málna – akár fagyasztott is
  • 1,5 csésze frissen felszeletelt mangó
  • méz ízlés szerint
  • mentalevelek ízlés szerint

Elkészítés:

Felforraljuk a vizet, majd ráöntjük a teafilterekre, és állni hagyjuk 3-5 percig, attól függően, mennyire erős teát szeretnénk – ezután eltávolítjuk a filtereket. A teához hozzákeverjük a mangólevet, illetve ízlés szerint a mézet is. Tegyük bele a mangó szeleteket, majd az egészet hűtsük le. Végül, tálalás előtt keverjük hozzá a mézet, illetve mentával ízesítsük.

Az eredeti recept innen származik.

Színkavalkád: hibiszkuszos-bazsalikomos jeges tea

hibiszkuszos-jeges-tea

Hozzávalók:

  • 5 csésze víz (1 csésze 2,5 dl)
  • 1 citromfű szár, vékonyra szeletelve
  • háromnegyed csésze friss bazsalikom
  • fél csésze szárított hibiszkusz
  • negyed csésze méz
  • negyed csésze frissen facsart lime lé

Elkészítés:

Felforraljuk a vizet, majd lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a citromfüvet, a mézet, a hibiszkuszt és a bazsalikomot. Lefedjük és 20 percig hagyjuk ázni. Átszűrjük az egészet egy kancsóba, aztán belekeverjük a lime levét. Ha szükséges, mézzel még édesíthetjük. Lehűtjük, utána pedig citromfű szárral vagy bazsalikomlevéllel díszítve tálaljuk.

Itt találjátok az eredeti, angol nyelvű receptet.

Citrusos szomjoltó: narancsos jeges tea

narancsos-jeges-tea

Hozzávalók:

  • 7 csésze víz (1 csésze 2,5 dl)
  • 4 fekete tea filter
  • 4 mentalevél
  • 2 nagy narancs
  • 2 teáskanál narancsvirágvíz – ez narancslével is helyettesíthető
  • negyed csésze cukor

Elkészítés:

A teafiltereket és a cukrot tegyük egy hőálló kancsóba, majd öntsük rá a forrásban lévő vizet. Hagyjuk állni 10-15 percig – bátran lehet ilyen hosszan hagyni, mert ekkora vízmennyiségben ez a filter még mindig csak közepes erősségű lesz –, majd távolítsuk el a filtereket. Keverjük hozzá a narancsvirágvizet, a felszeletelt narancsokat, és a mentát. Hűtsük le a teát, majd szervírozzuk jéggel teli poharakban. A megmaradt narancsszeletekkel és esetleg mentával díszítsük.

A receptet a Bonappetit.com oldalon találtuk.

Rózsaszín hűsítő: hibiszkuszos-rózsás jeges tea

rózsás-jeges-tea

Hozzávalók:

  • 1 liter víz
  • 2 fekete tea filter
  • 2 teáskanál rózsavíz
  • egyharmad csésze méz (1 csésze 2,5 dl)
  • negyed csésze szárított hibiszkusz vagy 3 hibiszkuszos ízesítésű teafilter
  • citromszeletek ízlés szerint

Elkészítés:

Egy nagy kannába vagy hőálló edénybe beletesszük a szárított hibiszkuszt – vagy a filtert – és a fekete teát. Vizet forralunk és beleöntjük az edénybe. Hagyjuk negyed órát ázni, majd eltávolítjuk a filtereket, és mézzel ízesítjük. Ha szárított hibiszkusszal dolgozunk, leszűrhetjük a teát, de akár benne is hagyhatjuk a virágát. Hűtsük le, majd hagyjuk teljesen kihűlni, csak ezután kerüljön bele a rózsavíz. Mivel ez így nagyon édes lesz, mindenképpen jéggel töltött pohárba szolgáljuk fel, hogy kicsit visszafogottabb legyen az íze, sőt, akár egy kis szódával is rásegíthetünk. Ízlés szerint citromszeletekkel díszítsük.

A receptet itt találtuk.

Tea egy személyre: gyömbéres-mentás zöld tea

gyömbéres-jeges-tea

Hozzávalók:

  • 45 g friss vagy szárított gyömbér
  • 5 teáskanál zöld tea
  • 3 szelet lime
  • 1 liter víz
  • 1 kis marék mentalevél
  • 1 teáskanál méz

Elkészítés:

Felforraljuk a vizet, de csak körülbelül 60-90°C-ra, majd ráöntjük a zöld teára. Hagyjuk ázni 1-4 percig, majd szűrjük át. Ha nincs otthon szárított zöld tea, dolgozzunk 2-3 teafilterrel. Adjuk hozzá a gyömbért a teához, majd a mézet is és hagyjuk kihűlni. Tegyük bele a lime-ot, majd öntsük a teát egy kancsóba és tegyük hűtőbe. Fogyasztás előtt negyed órával szórjuk bele a mentát, ezután jégkockákkal telerakott pohárban tálaljuk.

Az eredeti recept innen származik.

Szöveg: D. A.

Fotó: dinneratthezoo.com, halfbakedharvest.com, bonappetit.com, mattersofthebelly.com, kraut-kopf.de