Tom Kerridge séf számos Michelin-csillaggal a háta mögött tudja, mitől lesz egy étel igazán jó. Közel kilencven kilónyi fogyása után pedig azt is tudja, hogyan kell a kedvenc fogásainkat kalóriaszegényen elkészíteni.
Cukkinipogácsa ricottával (2 adag, 270 kalória adagonként)
Hozzávalók:
• 250 g cukkini, lereszelve • 50 g liszt • fél tk. sütőpor • 1 tk. őrölt római kömény • 1 nagy tojás, felverve • 1 kis gerezd fokhagyma, reszelve • 100 g ricotta • 2 ek. kapor, aprítva • csipetnyi szárított csilipehely • 1 citrom reszelt héja • tengeri só és frissen őrölt bors • olívaolaj. A tálaláshoz: • 2 gerezd citrom • 40 g zöldsaláta, vegyesen • 8 koktélparadicsom
Nyomkodjuk ki a lereszelt cukkiniből az összes felesleges nedvességet, és tegyük egy tálba. Szórjuk hozzá a lisztet, a sütőport, a római köményt, üssük bele a tojást, keverjük össze a ricottával, a fokhagymával, a kaporral, a csilipehellyel és a citromhéjjal. Sózzuk, borsozzuk. Melegítsünk fel egy kisebb serpenyőben kevés olívaolajat. Kanalazzunk a serpenyőbe a tésztából kb. 6 adagot, de maradjon köztük elég hely. Süssük oldalanként 3-4 perc alatt aranybarnára. (Ha a serpenyőnk nem elég nagy, kisebb adagokban is elkészíthetjük.) Tegyünk minden tányérra 3 cukkinipogácsát, kínáljunk mellé zöldsalátát meg citromgerezdet, amit mindenki ráfacsarhat a saját adagjára. Reszelt zöldséggel ezek a pogácsák még könnyebbek. Kiváló irodai ebéd vagy gyors snack lehet.