HOZZÁVALÓK 1 KALÁCSHOZ:
A tésztához: 50 dkg liszt + a nyújtáshoz | 1 kávéskanál só | 10 dkg vaj/margarin | 2,5 dl tej | 7,5 dkg porcukor | 3 dkg friss élesztő | 2 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
A töltelékhez: 4 darab alma | 3 dkg vaj/margarin | 10 dkg cukor | 1 teáskanál őrölt fahéj | 1 citrom leve és héja
1. A töltelékhez az almát meghámozzuk, lereszeljük, a vajon/margarinon puhára pároljuk, majd hozzákeverjük a cukrot, a fahéjat, a citrom levét és héját. Félretesszük hűlni.
2. A tésztához a lisztet, a sót, a puha vajat/ margarint elmorzsoljuk egy keverőtálban. A tejet meglangyosítjuk a porcukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk, majd beletesszük a 2 tojássárgáját. Az élesztős részt a lisztes részhez adjuk, sima tésztává dagasztjuk. 30 percig szobahőmérsékleten, letakarva kelesztjük.
3. A tésztát lisztezett munkalapon kissé átgyúrjuk, négy egyenlő részre osztjuk, majd mindegyikből 30-35 cm-es korongokat nyújtunk. Az első korongot sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, majd elterítjük rajta az almatöltelék harmadát. Erre egy újabb tésztakorongot fektetünk, erre tesszük a töltelék újabb harmadát. Újabb tésztakorong és újabb töltelékrész következik, végül befedjük az utolsó tésztakoronggal.
4. A betöltött tészta közepét bejelöljük egy 6-8 cm átmérőjű pohárral. Az így kapott kör szélétől elkezdjük bevagdosni a tésztát 12 egyenlő részre. Az így kapott „füleket” kétszer megcsavarjuk.
5. Letakarva 20-25 percig kelesztjük, majd a felvert tojással megkenjük a tetejét. 170 ºC-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
ELKÉSZÍTÉS: 50 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS: 35-40 PERC
KALÓRIA: 4055 KCAL/KALÁCS
Jól hangzik, igaz? Az eredeti receptet keressétek a Nők Lapja Konyha Desszert 2016/2. számában, ahol még több kalácsrecepttel is várunk titeket!
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre