Már az ókoriak is nagy becsben tartották az erősen aromás, hűsítő és kellemes ízű mentát, amelyet nemcsak gyógynövényként, de ételeik, italaik ízesítésére (sőt asztalaik, konyhai eszközeik fertőtlenítésére) is használtak. Íme néhány mentával készülő, fenséges étel.
Mentás zöldborsókrémleves
Elkészítési idő: 50 perc
1 adag: 308 kcal
Hozzávalók 4 személyre: • 1,2 kg zsenge zöldborsó (450 g tisztított/ mélyhűtött) • 2 csokor újhagyma • 2 ek. olaj • 2 zöldségleveskocka • 1 csipet kristálycukor • 1 nagy csokor petrezselyem • 2 dús szál friss menta • só • frissen őrölt fehér bors • 2 dl főzőtejszín • 4 szelet teljes kiőrlésű szendvicskenyér • 1 ek. vaj/margarin • 1 szelet piros húsú paprika
1 A zöldborsót kifejtjük (a lapos hüvelyek szárvégét lecsippentjük, és majd a leveshez adjuk, mert nagyon jó ízt adnak neki), leöblítjük. Az újhagymaszálakat megtisztítjuk, 10-12 cm-es zöldjükkel együtt felkarikázzuk, megfonnyasztjuk a felforrósított olajban. Rádobjuk a zöldborsót, felöntjük 1,2 liter vízzel, hozzáadjuk a leveskockákat és a cukrot, fedő alatt 15-20 percig főzzük (a lapos hüvelyeket eltávolítjuk).
2 A petrezselymet és a mentát leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, levélkéiket lecsipkedjük, néhány bóbitát félreteszünk a díszítéshez, a többit nagyjából felaprítjuk, és a leveshez adjuk. Botmixerrel finom krémmé-péppé turmixoljuk, 4 kk. kivételével belekeverjük a tejszínt, felforraljuk, végül utánasózzuk, borsozzuk.
3 A kenyérszeleteket 2×2 cm-es kockákra aprózzuk, aranybarnára pirítjuk a felhevített vajban/margarinban. A paprikát vékony csíkokra, majd apró kockákra vágjuk. A levest mélytányérokba szedjük, cirmosra keverjük benne a félretett 1-1 kk. tejszínt, végül a kenyérés paprikakockákkal, valamint a félretett menta-/petrezselyembóbitákkal díszítjük.