A közép- és dél-amerikai, valamint a spanyol konyha egyre népszerűbb Európában is. A fűszeres, sok zöldséggel készülő, kényeztető fogások elkészítése ráadásul nem igényel különösebb rutint, inkább csak egy kis odafigyelést.
Spanyol „flamenco” tojás
Hozzávalók 4 személyre:
2 fej vöröshagyma • olívaolaj • 10 dkg húsos füstölt szalonna • 2 kápia paprika • 10 szem koktélparadicsom • só, bors • 20 dkg füstölt kolbász • 8 tojás • 4 szál újhagyma • 50 dkg rozskenyér • 2 gerezd fokhagyma
Nagy serpenyőben olívaolajon pirítani kezdjük a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott szalonnát. Amikor kisült a zsírja, rádobjuk a felkarikázott paprikát és a félbevágott paradicsomokat. Enyhén sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt. 2-3 perc alatt kicsit összesül, ekkor a tetejére ütjük a tojásokat. Kb. 2 percig sütjük, majd lehúzzuk a tűzről, hogy a tojásfehérje megsüljön a ragu melegében, de a sárgája még éppen folyós maradjon. Tálaláskor megszórjuk felkarikázott újhagymával. A rozskenyeret felszeleteljük, bedörzsöljük a meghámozott fokhagymával, majd meglocsoljuk olívaolajjal, és serpenyőben vagy 180 °C-os sütőben ropogósra sütjük, ezzel kínáljuk a tojást.