Vannak ételek, amelyeknek már az illata is megnyugtató. Vajda József szakácskönyvében csupa ilyen léleksimogató finomságot találunk, ezekből válogattunk egy csokorra valót.
Lapcsánka
Hozzávalók 4–6 személyre:
• 4 közepes nagyságú krumpli • 1 alma • 4 púpozott evőkanál BL 55 liszt • 1 tojás • 1 kávéskanál só • 6-8 gerezd fokhagyma • frissen őrölt bors • 2 evőkanál kacsazsír (folyamatosan újraadagoljuk a sütéshez)
A krumplit és az almát nyersen lereszeljük, majd összekeverjük a liszttel, a tojással, a sóval, a zúzott fokhagymával és a frissen őrölt borssal. A kacsazsírt serpenyőben felforrósítjuk, és kanállal beleszaggatjuk a tésztát. Körülbelül 4 mm vastagságúra lapítjuk. Közepes lángon ropogósra sütjük. Tejföllel, reszelt sajttal vagy almalekvárral kínáljuk. Szezonban keverhetünk a tésztába medvehagymát vagy apróra vágott újhagymát is.