Fahéjas szilvatorta tejszínhabbal és friss gyümölcsszeletekkel, a látványos desszert

Egy könnyű, gyümölcsös torta fenséges lezárása lehet a főétkezéseknek, arról nem is beszélve, hogy az egész család imádni fogja! Urbán Gábor receptje a Nők Lapja Konyha Desszert archívumából.

Hozzávalók 16 szelethez:

A tésztához: 2 dkg vaj/margarin, 2 dkg étcsokoládé, 3 tojás, 6 dkg cukor, 2,5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor, fél csomag sütőpor, 4 dkg liszt
A krémhez: 20 + 10 dkg magozott szilva, 2 dl + 2 evőkanál víz, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 dl hideg habtejszín, felverve, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 csapott kávéskanál zselatin
A díszítéshez: 10-15 dkg friss szilva, 1 dl hideg habtejszín, felverve

1. A tésztához a vajat/margarint és a csokoládét összeolvasztjuk. (Ne legyen meleg.) A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a tojássárgáját és a vajas/margarinos csokoládét. Végül óvatosan beleforgatjuk a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet is.
2. A masszát sütőpapírral bélelt kb. 22 cmes tortaformába öntjük, 160 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Ha kihűlt, kivágjuk a tortaformából, elmossuk a formát, újra kibéleljük sütőpapírral. Visszatesszük bele az elkészült tortalapot.
3. A krémhez a szilvát kimagozzuk, felkockázzuk, 20 dkg-ot 1 dl vízzel és a cukorral felforralunk, és forrástól számítva kb. 1 percig főzzük. A tűzről levéve botmixerrel pürésítjük, majd újra felforraljuk, és besűrítjük az 1 dl vízben elkevert vaníliás pudingporral.
4. Ha kihűlt, hozzáforgatjuk a tejszínhabot, a fahéjat és a 2 evőkanál vízben megduzzasztott, majd forróra melegített zselatint és a 10 dkg felkockázott szilvát. A szilvás tejszínkrémet az előkészített tortalapra töltjük, elsimítjuk.
5. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni, tálalás előtt tejszínhabbal és friss szilvaszeletekkel díszítjük.

ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 20-25 PERC
KALÓRIA 187 KCAL/SZELET

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha Desszert 2015/2. lapszámában jelent meg.

(Kiemelt fotó: Körmendi Imre)