HOZZÁVALÓK KB. 15 GOMBÓCHOZ:
A levendulafagylalthoz: 2,5 dl tej | 2,5 dl habtejszín | 2 teáskanál szárított levendulavirág | 6 tojássárgája | 10 dkg cukor néhány csepp lila ételfesték, pirosból és kékből keverve
Az áfonyaraguhoz: 20 dkg áfonya | 10 dkg cukor fél citrom leve | 1 teáskanál étkezési keményítő
A díszítéshez: 10 dkg áfonya
1. A raguhoz egy lábosban összekeverjük az áfonyát 1 dl vízzel, hozzáadjuk a cukrot és a citrom levét, majd forrástól számítva kb. 1 percig főzzük. A tűzről levéve botmixerrel pürésítjük, majd újra felforraljuk, és besűrítjük a kevés hideg vízben elkevert keményítővel. Kihűtjük.
2. A fagylalthoz felforraljuk a tejet a tejszínnel, leforrázzuk vele a levendulát, majd leszűrjük. A tojássárgáját kézi habverővel simára keverjük a cukorral, majd hozzáöntjük a szűrőn leszűrt levendulás tejet és az ételfestéket. Kevergetve újra felmelegítjük, míg besűrűsödik, ügyelve arra, hogy ne forrjon fel, mert akkor szétesik. Kihűtjük, fagylaltgépben elkészítjük, majd fagyasztóba tesszük. Az áfonyaraguval és friss áfonyával tálaljuk.
ELKÉSZÍTÉS: 40 PERC + FAGYASZTÁS
KALÓRIA 144 KCAL/GOMBÓC
A recept a Nők Lapja Konyha július-augusztusi számában jelent meg, még több hűsítő finomság társaságában.
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós