A minap összegyűjtöttük, mi minden fog hiányozni a nyárból, csupán egyetlen dolgot hagytunk ki: az olyan ételeket, amelyek nosztalgikus emlékeket idéznek fel a vakációról.

57e

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

1 kg fekete kagyló | 60 dkg húsos paradicsom | 3 gerezd fokhagyma | 4 evőkanál olívaolaj | 3 dl száraz fehérbor | só, frissen őrölt bors | 1 nagy fej vöröshagyma | 50 dkg spagetti

1. A kagylókat tegyük egy nagy tálba, öntsünk rájuk annyi jég- hideg vizet, amennyi ellepi őket. A hideg víztől a kagylók becsukódnak, amelyik nem csukódik be, azt dobjuk ki!

2. A paradicsomot kockázzuk fel, tegyük lábosba, adjunk hozzá 1 gerezd zúzott fokhagymát, 2 evőkanál olívaolajat, 1,5 dl bort. Sózzuk, borsozzuk, forraljuk össze mártásnak 20 perc alatt. Nem baj, ha kicsit darabos marad (aki akarja, meg is hámozhatja a paradicsomot felkockázás előtt).

3. Egy nagy fazékban dinszteljük meg a maradék olívaolajon az apróra kockázott vöröshagymát, öntsük fel a maradék borral, majd adjuk hozzá a maradék zúzott fokhagymát.

4. Közben a tésztát főzzük meg lobogó, sós vízben, majd szűrjük le, keverjük el a boros paradicsomszósszal.

5. A boros hagymaalapra szedjük rá a kagylókat, fedjük le, és nagy lángon gőzöljük, amíg ki nem nyílnak. Rázogatva keverjük át, kb. 5-6 perc alatt kész. Szűrőkanállal szedjük a tésztára, keverjük el, azonnal tálaljuk.

ELKÉSZÍTÉS: 35 PERC
KALÓRIA: 786 KCAL/ADAG

A recept a Nők Lapja Konyha 2016. július-augusztusi számában jelent meg.

Recept és fotó: Vrábel Kriszta, a Dolce Vita blog szerzője