Fahéjas, almás „tekercspite”, a legjobb dolog, ami vasárnap történhet velünk

Az omlós tészta sokféleképpen felhasználható, és kiválóan alkalmas arra, hogy ne csak finom, hanem látványos süteményeket is készítsünk belőle. Sebestyén-Kocsis Regina receptje a Nők Lapja Konyha archívumából.

Hozzávalók egy 30X20 cm-es tepsihez:

2 csomag friss leveles tészta (2 x 275 g), 1 kg alma, 6 evőkanál cukor, 1,5 evőkanál őrölt fahéj, 5 dkg vaj/margarin, olvasztva

1. Egy 30×20 cm-es tepsit kibélelünk az egyik kitekert leveles tésztával úgy, hogy túllógjon minden oldalán (így nem csúszik be sütés közben a tészta). Villával megszurkáljuk az alját, és 10 perc alatt 180 °C-ra előmelegített sütőben elősütjük.
2. Közben megpucoljuk az almát, vékony gerezdekre vágjuk. 2 evőkanál cukorral és fél evőkanál fahéjjal átforgatjuk, majd a tepsibe terített tésztára halmozzuk.
3. A másik leveles tésztát megkenjük az olvasztott vajjal/margarinnal. A maradék cukrot összekeverjük a maradék fahéjjal, megszórjuk vele a tésztát, majd a hosszabb oldaláról indulva szorosan feltekerjük. Vékony szeletekre (csigákra) vágjuk, és befedjük velük az almát.
4. Visszatesszük a sütőbe, és 170 °C-on sütjük 30 percig. Kissé hűlni hagyjuk, hogy szépen tudjuk szeletelni.

ELKÉSZÍTÉS 25 PERC
SÜTÉS 40 PERC
KALÓRIA 2940 KCAL/EGÉSZ PITE

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2018/11. lapszámában jelent meg.

(Kiemelt fotó: Acsai Miklós)