Több európai, de legfőképpen a francia konyha nélkülözhetetlen fűszere az illatos, erős aromájú kakukkfű, amelynek mértéktartó használatával különleges ételeket varázsolhatunk az őszi asztalra. Íme néhány finomság a rafinált ízek kedvelőinek.
Hagymaleves sajtos-diós bagettel
Elkészítési idő: 35 perc
1 adag: 260 kcal
Hozzávalók 4 személyre:
• 600 g hagyma • 2-3 szál friss vagy 1/2 kk. szárított kakukkfű+ a díszítéshez • 2+2 ek. classico olívaolaj • 2,5 dl száraz fehérbor • 2 erőleveskocka • 1 ek. zöldséges ételízesítő • 1 ek. diógerezd • 250 g bagett • 100 g szeletelt gouda sajt • só, bors
1. A hagymát meghámozzuk, vékony karikákra gyaluljuk. A kakukkfüvet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük. 2 ek. forró olajban, fedő alatt üvegesre fonnyasztjuk a hagymát. Felöntjük a borral és 1 liter vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, hozzáadjuk az ételízesítőt és a kakukkfüvet, mérsékelt tűzön 18-20 perc alatt puhára főzzük.
2. Közben a diót durvára, a bagettet 8-12 darab nem túl vékony karikára, a sajtszeleteket 8-12 csíkra vágjuk. Kikenjük 2 ek. olajjal a sütőbe való zománcos tepsit, belerakosgatjuk a bagettkarikákat, és felhevített grillsütőben aranybarnára pirítjuk (2-3 perc).
3. Megfordítjuk a bagettkarikákat, tetejüket betakarjuk a méretükre összehajtogatott sajtcsíkokkal, megszórjuk a dióval, azután visszatesszük a grillsütőbe, és csak addig pirítjuk, amíg a sajt a tetejükre olvad, a dió pedig illatozni kezd.
4. A levest ízlés szerint utánasózzuk, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal fűszerezzük, és erőleveses csészékbe vagy mélytányérokba szedve forrón tálaljuk. Mindegyik tetejére 1-2 bagettkarikát helyezünk, a többit lapostányérra rendezzük, és kakukkfűvel vagy egyéb zöldfűszerrel vidámítva kínáljuk.