Csupa csoki desszert a Nők Lapja Konyha 2020/10. lapszámából.

A kakaófa gyümölcséből készült alapanyagokat senkinek sem kell bemutatni, a kakaóval, csokoládéval készült édességek minden családban örök kedvencek. Készítsétek el ti is Urbán Gábor süteményét, a tálalás pillanata garantáltan a nap fénypontja lesz! 

Hozzávalók kb. 14-16 szelethez:

A piskótához: 6 dkg vaj/margarin | 6 dkg étcsokoládé | 8 tojás 15 dkg cukor | 6,5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor | 1 kávéskanál sütőpor | 8 dkg liszt
A krémhez: 2 dl habtejszín | 20 dkg cukor | 10 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor | 25 dkg vaj/margarin
A díszítéshez: 20 dkg étcsokoládé | 2-3 evőkanál étolaj

1. A piskótához gőz felett összeolvasztjuk a vajat/margarint és a csokoládét. (Ne legyen túl meleg!) A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a sárgáját és a vajas csokoládét. Végül óvatosan beleforgatjuk a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet is.
2. A masszát 3 darab, sütőpapírral fedett, kb. 20×30 cm-es sütőlemezre kenjük. A 3 lapot darabonként 10-12 perc alatt megsütjük 170 ºC-ra előmelegített sütőben. Tűpróbával ellenőrizzük, kihűtjük.
3. A krémhez felforraljuk a tejszínt a cukorral, a forrástól számítva egy percig forraljuk, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a kakaóport és a puha vajat/margarint. A krémet szobahőmérsékletűre hűtjük, majd robotgéppel kihabosítjuk, míg kissé kivilágosodik.
4. A krém kétharmadával összetöltjük a piskótalapokat úgy, hogy a tetejére is jusson ugyanolyan vastag réteg, a maradékot sima csöves nyomózsákba töltjük. Tüskéket nyomunk a sütemény tetejére, majd 1 órára a mélyhűtőbe tesszük. (Azért a fagyasztóba tesszük, hogy a később ráöntött meleg csokoládé ne tudja azonnal elolvasztani a kis csúcsokat.)
5. Dermedés után a díszítéshez egyenletesen leöntjük a tetejét vízgőz fölött megolvasztott, olajjal hígított étcsokoládéval. Tálalásig hűtőszekrénybe tesszük, majd felkockázva kínáljuk.

ELKÉSZÍTÉS 70 PERC + HŰTÉS | SÜTÉS 3×10-12 PERC
KALÓRIA 468 KCAL/SZELET

Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2020. októberi lapszámában jelent meg.

A Nők Lapja Konyha szeptemberi számát keressétek az újságárusoknál, vagy vásároljátok meg digitális formában a Digitalstand felületén!
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találjátok meg.