Minden kornak megvoltak a maga népszerű fogásai, amelyek nem hiányozhattak a hétköznapi vagy ünnepi asztalról, és amelyekhez a recepteket egymás között csereberélték a háziasszonyok. Magazinunk születésnapját ezúttal hét évtized újragondolt kedvenceivel ünnepeljük.
2010: Tökmagos-meggyes pucér torta
Hozzávalók:
A tésztához: • 175 g liszt • 3 dkg kakaópor • 8 tojás kettéválasztva • 160 g kristálycukor.
A vajkrémhez: • 15 dkg porcukor • 5 tojásfehérje • 30 dkg szoba-hőmérsékletű, könnyen kenhető vaj • fél rúd vanília • 1 dl tökmagolaj
A töltekékhez: • meggylekvár
Sütőpapírral kibéleljük két 22 centiméteres kapcsos tortaforma alját. A lisztet összekeverjük a kakaóporral. A cukrot a tojásfehérjével kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáadjuk a tojások sárgáját is. Végül a kakaós lisztet is hozzákeverjük. Beleöntjük a tortaformákba, és 180 oC-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba.) Amikor kihűltek, mindkét piskótát 2-2 lapra szeleteljük. A vajkrémhez a cukrot és a tojásfehérjét vízgőz felett 70 oC-ra hevítjük. Mikor minden kristálycukordarab elolvadt, lehúzzuk a tűzről, konyhai robotgép táljába tesszük, és magas fokozaton addig habosítjuk, míg ki nem hűl. (Ez akár 10 percig is eltarthat.) Hozzáadjuk a krémes puhaságú vajat, és alacsony fokozaton összekeverjük, a vaníliarúd kikapart magjaival és a tökmagolajjal ízesítjük. A tortalapok felső szintjeinek peremét és közepét ujjnyi rétegben megkenjük habzsákból kinyomott vajkrémmel. A lapok belsejét megtöltjük a meggylekvárral. Óvatosan egymásra rétegezzük az emeleteket, és az egész torta szélén cukrászkártyával eldolgozzuk a maradék vajkrémet úgy, hogy a piskóta emeletei itt-ott kilátsszanak. Fűszernövénnyel, ehető virágokkal díszíthetjük.