Hozzávalók 8 darabhoz:
A bagelhez: 50 dkg liszt + a formázáshoz, 1 evőkanál só, 1,5 evőkanál cukor, 5 dkg friss élesztő, 3 dkg vaj/margarin, olvasztva, 2,5 dl langyos víz, 1 tojás + 1 a kenéshez, 5 evőkanál pirított hagyma (készen vásárolható), 1 evőkanál barna nádcukor, 2 evőkanál szemes mák, 2-2 evőkanál fekete és fehér szezámmag
Az összeállításhoz: 8 szelet bacon, 3 darab körte, 10 dkg bébispenót, só, frissen őrölt bors, 8 tojás, kevés olaj
1. A bagelhez a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a cukrot. Rámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk az olvasztott vajat/ margarint, a langyos vizet, a tojást és a sült hagymát, alaposan kidagasztjuk. Lefedve, meleg helyen duplájára kelesztjük. (Aki biztosra akar menni, fel is futtathatja az élesztőt a langyos vízben.)
2. A tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 8 egyforma részre osztjuk, gömbölyű zsemléket formázunk. Egy fakanál nyelvével lyukat készítünk a közepükbe, amit kitágítunk a kezünkkel.
3. Nagy lábasban vizet forralunk, beleszórjuk a nádcukrot. Ha már lobogva forr, beletesszük a bageleket, és oldalanként kb. 2-2 percig főzzük.
4. Kivesszük, sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk mákkal vagy szezámmaggal. 220 °C-ra előmelegített sütőben sütjük 10 percig, majd 200 °C-on 20 percig. Ha kihűltek, félbevágjuk őket.
5. Az összeállításhoz a baconszeleteket egy serpenyőben megsütjük, kiszedjük, félretesszük. A visszamaradt zsíron megpirítjuk a magházától megfosztott, szeletekre vágott körtét, ezt is kivesszük. A maradék zsiradékon megpároljuk a spenótot (míg összeesik), közben sózzuk, borsozzuk. A tojásokból kevés olajon tükörtojást készítünk. A félbevágott bagelekre tesszük spenótot, a körteszeleteket, a tükörtojást és a ropogósra sült szalonnát.
Tipp: A bagelre feltétként nagyon finom lehet a krémsajt, a paradicsom, a füstölt lazac és a mozzarella is!
ELKÉSZÍTÉS 55 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 30 PERC
KALÓRIA 518 KCAL/ADAG
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2018/11. lapszámában jelent meg.
(Kiemelt fotó: Nagy Tünde)