Az amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal – FDA – értékelése szerint otthonunk legveszélyesebb helyisége a konyha. Ezt támasztja alá a WHO a kimutatása is miszerint Európában éves szinten mintegy 130 millió ember kerül kórházba ételmérgezéssel vagy valamilyen élelmiszer-eredetű fertőzéssel. Ezen megbetegedések nagy része gyakran a háztartáshoz köthetők.
Kórokozók és baktériumok a konyhában
Szabad szemmel láthatatlanok mégis gyakran előfordulnak olyan kórokozók, mint a Salmonella vagy E. coli. Nemcsak a konyhabútoron, konyhai eszközökön lehetnek kórokozók, hanem az élelmiszeren is. Összegyűjtöttük a leggyakoribb előfordulásukat:
1. Hűtőszekrény és ajtónyitó
A konyhában megtalálható baktériumok egyik fő forrása az élelmiszereken megtelepedő szennyeződésekből származik, melyek a termesztés, szállítás, tárolás során kerülnek a felületükre. A legnagyobb problémát a különböző húsok, friss gyümölcsök és zöldségek nem megfelelő tárolása jelenti. Gyakran előfordul, hogy nem tiszta kézzel nyitjuk-csukjuk a hűtőt, melynek következtében a baktériumok könnyen átvihetők a hűtőben tárolt élelmiszerekre is.
2. Mosogató és mosogatószivacs
Ezen felületek köztudottan az egyik legpiszkosabb részei a konyhának, hiszen a használt tányéroktól az ételmaradékig mindennel érintkeznek. Érdemes gyakran cserélni a szivacsokat és minden használat előtt fertőtleníteni, hogy a konyhapultról letörölt szennyeződések ne kerüljenek át az evőeszközökre, tányérokra.
Fontos a lefolyócső rendszeres tisztítása is, mivel az itt megtelepedő szennyeződések amellett, hogy dugulást és kellemetlen szagokat is előidézhetnek, a kórokozók szaporodásához is ideális körülményeket biztosítanak.
3. Vágódeszka és konyhapult
Két kiemelten fontos része a konyhának, hiszen ezek naponta érintkeznek közvetlenül élelmiszerekkel. A vágódeszkán ráadásul nyers húst kezelünk, melyről a kórokozók a vágódeszka repedéseiben gyakran megbújnak.
Az otthonod biztonsága érdekében az alapos tisztítás mellett a fertőtlenítés is elengedhetetlen. Korszerű megoldást jelent a Mr Muscle Konyhai fertőtlenítő tisztítószer, amely elpusztítja a baktériumok 99,9 %-át és ragyogóan tisztává varázsolja a konyhád. A Mr Muscle lefolyótisztító gél pedig tökéletes megoldás a dugulásra és egyben a lefolyóban megtelepedő szennyeződések eltávolítására.
Kórokozók és baktériumok a fürdőszobában
A fürdőszobát gyakran a megnyugvással, a tisztasággal azonosítják, hiszen semmi sem érhet fel egy stresszes nap utáni forró fürdővel vagy zuhannyal. Nem is gondolnánk, hogy valójában mekkora fenyegetésnek vagyunk kitéve ha a rendszeres takarítás elmarad. A konyha mellett a fürdőszoba rejti a legtöbb kórokozót otthonunkban.
1. Fürdőkád és mosdókagyló
Használatuk a napi rutin elengedhetetlen része. Valószínűleg tudni sem szeretnénk, hogy egy fürdés vagy zuhanyzás alkalmával mennyi koszt és baktériumot mosunk le magunkról. A zuhanyzás végeztével ezek a szennyeződések, bőr- és szappanmaradékok megtapadnak a kád teljes felületén.
2. Zuhanyfüggöny
A fürdőkádhoz hasonlóan a zuhanyfüggöny tisztasága is kiemelten fontos, hiszen hiába tisztítjuk ki a kádat, ha a zuhanyfüggönyön rajta maradnak a szennyeződések. Nincs is annál kellemetlenebb, mint a kórokozóktól csúszóssá-ragacsossá vált zuhanyfüggöny érintése.
Szerencsére a fürdőszoba tisztántartása sem kihívás a Mr Muscle Fürdőszobai fertőtlenítő tisztítószerrel, amely a micellás technológia segítségével könnyen és gyorsan eltávolítja a szennyeződéseket. Bizonyítottan 99,9%-os baktériumölő, valamint gomba- és szelektív vírusölő hatásának köszönhetően otthonod tiszta, fertőtlenített és friss illatú.