Ha almás süteményről van szó, nehéz újat mutatni, de azért megpróbálkozunk vele: a klasszikus almás linzert most egy egészen új, gazdag oldaláról mutatjuk be.

28e

HOZZÁVALÓK 12-14 DARABHOZ:

A tésztához: 30 dkg liszt + a nyújtáshoz | csipet só 10 dkg porcukor | 15 dkg vaj/margarin | 2 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
A töltelékhez: 5 darab alma, hámozva, reszelve | 3 dkg vaj/margarin | 5 dkg cukor | 1 (kezeletlen) citrom leve és héja | 1 teáskanál őrölt fahéj | 2 evőkanál baracklekvár | 5 dkg dió, durvára vágva

1. A tésztához elmorzsoljuk a lisztet, a sót, a cukrot és a vajat/ margarint, majd a tojássárgájával sima tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, hűtőszekrénybe tesszük 30 percre pihenni.

2. A töltelék hozzávalóit (a lekvár és a dió kivételével) egy edénybe mérjük, és nagy lángon 4-5 perc alatt (szárazra) barnára pároljuk (minden nedvességet pároljunk el alóla, szinte süssük meg).

3. A tésztát lisztezett munkalapon 2-4 mm vastagra nyújtjuk, majd egy 7-8 cm átmérőjű, hullámos szélű kiszúróval kiszaggatjuk (páros számú legyen). Minden másodikat megkenünk felvert tojással, és megszórjuk a durvára vágott dióval. A diós darabok közepét kilyukasztjuk.

4. Sütőpapírral fedett sütőlemezre helyezzük a kiszúrt darabokat, és 170 °C-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

5. A töltéshez a nem lyukas darabokat megkenjük baracklekvárral, majd 1-1 evőkanál tölteléket ellapítunk rajtuk, végül befedjük őket a diós linzerkorongokkal.

ELKÉSZÍTÉS: 40 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS: 8-10 PERC
KALÓRIA: 275 KCAL/DARAB

A recept a Nők Lapja Konyha 2016. szeptemberi számában jelent meg, még több almás finomsággal együtt.

Recept: Urbán Gábor

Fotó: Acsai Miklós