Az ókortól ismert, nemcsak gyógynövényként tisztelt, de a halhatatlanság és a bölcsesség fűszerének is tekintett zsálya jellegzetes ízével és illatával kellemesen színesíti ételeink sorát. Használatával bánjunk csínján, kevés is bőven elegendő belőle.
Almás-hagymás csirkemájsaláta
Elkészítési idő: 40 perc
1 adag: 260 kcal
Hozzávalók 4 személyre:
• 100 g lila hagyma • 100 g sonkahagyma • 100 g főzőhagyma • só • szemesbors-keverék • 2 citrom leve • 400 g csirkemáj (szív nélkül) • 3+2 ek. classico olívaolaj • 3-4 zsályalevél • 1/4 fej jégsaláta • 2 nagy zöldalma • 1 kk. kapribogyó • 1 szál petrezselyem
• A hagymaféléket meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk, meghintjük 1/2 kk. sóval és 2-3 ek. citromlével, lefedjük, fél órát pihentetjük.
• A csirkemájakat leöblítjük, papírkendővel felitatjuk róluk a vizet. Felhevítünk 3 ek. olajat, beletesszük a zsályaleveleket és a csirkemájakat. 4 perc múlva kidobjuk a zsályaleveleket, megfordítjuk a csirkemájakat, még 2 percig pirítjuk őket, majd papírkendőre szedve hagyjuk kihűlni.
• A salátát megmossuk, kicentrifugázzuk, és falatnyi darabokra tépkedjük. Az almákat elnyolcadoljuk, magházukat kivágjuk, felaprózzuk, és meglocsoljuk citromlével. A legszebb csirkemájat félretesszük a díszítéshez, a többit 2×2 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát és az almát leszűrjük, a májjal együtt a salátalevelekhez adjuk, csinos tálba szedjük.
• A máj sütőlevéhez adunk még 2 ek. olajat és a hagyma-alma levét, jól összeforraljuk, utánasózzuk, citromlével savanyítjuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük, és melegen a saláta tetejére szűrjük. A félretett csirkemájjal, kapribogyókkal és petrezselyemmel díszítjük, azonnal tálaljuk. Előételként, önálló fogásként kínálhatjuk. Friss kenyér, péksütemény illik hozzá.