HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:
1,2-1,5 kg paradicsom | 5 evőkanál olívaolaj | 10 levél bazsalikom | só, frissen őrölt bors | 16-20 dkg koktélparadicsom
A sajtgombóchoz: 10 dkg reszelt sajt (gouda, ementáli, trappista) | 1 tojás | 2 evőkanál liszt | só | kevés apróra vágott friss bazsalikom (vagy fél teáskanál szárított)
1. A nagy paradicsomokat félbevágjuk, kikaparjuk a belsejét, szitával felfogjuk a paradicsom levét, a magokat kidobjuk. A paradicsomokat magasabb falú kerámiatálba/ tepsibe ültetjük a vágási felülettel felfelé, meglocsoljuk 4 evőkanál olívaolajjal, majd 160 °C-os sütőben 30 perc alatt megsütjük.
2. A sült paradicsomot turmixgépbe szedjük, hozzáadjuk a paradicsom levét, 3 dl vizet (aki hígabban szereti, tehet hozzá 5 dl-t is), majd alaposan összeturmixoljuk a bazsalikommal. Sózzuk, borsozzuk. A koktélparadicsomokat a maradék olajon megfonnyasztjuk egy serpenyőben, pár perc alatt (ha nagyobbak, félbevágjuk őket).
3. A sajtgombóchoz elkeverjük a reszelt sajtot az enyhén felvert tojással, a liszttel, sózzuk, majd finomra vágott bazsalikomot keverünk bele.
4. Lobogó vízbe dobáljuk a teáskanálnyi, megformázott gombócokat, 3 perc alatt megfőzzük őket, leszűrjük. A levest a koktélparadicsommal, a gombócokkal és kevés bazsalikommal kínáljuk.
ELKÉSZÍTÉS: 40 PERC
SÜTÉS: 30 PERC
KALÓRIA: 329 KCAL/ADAG
A recept a Nők Lapja Konyha 2016. szeptemberi számában jelent meg.
Recept és fotó: Nagy Tünde, az Ízbolygó blog szerzője