Laktató raguleves a Nők Lapja Konyha 2020/11. lapszámából.

Csicseriborsó, bab, lencse – nem csak a népdalban szerepelnek ezek a nagy tápértékű hüvelyesek, hanem Bereznay Tamás legújabb melengető leveseiben is. Főzzön meg közülük minél többet, utána már elég akár egy gazdagabb édesség is.

Hozzávalók 6-8 adaghoz:

15 dkg sertészsír | 60 dkg vöröshagyma | 60 dkg sertéslapocka 4-6 gerezd fokhagyma | só, bors | 5 darab babérlevél 1 teáskanál őrölt kömény | 1-2 evőkanál fűszerpaprika 20 dkg sárgarépa | 20 dkg fehérrépa | 20 dkg zellergumó 40 dkg savanyú káposzta | 25 dkg fagyasztott tarka bab

1. Forró zsíron megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd rátesszük a felkockázott sertéshúst, a zúzott fokhagymát, a borsot, babért és a köményt. Kevergetve pirítjuk 10-15 percig, amíg a húsból kifolyt nedvesség elfő. Megszórjuk fűszerpaprikával, felöntjük 3 dl vízzel, így pároljuk, ha szükséges, pótoljuk a vizet.
2. Mikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a megtisztított, kockákra vágott zöldségeket, a szükség szerint átmosott savanyú káposztát és a babot. (Ha mirelit babot használunk, egyszerre fog elkészülni a zöldségekkel.)
3. Beleöntünk kb. 3 liter vizet, majd fedő alatt, kis lángon készre főzzük 40 perc alatt. A sózást érdemes a végén elvégezni, mert az íze függhet a káposzta sósságától.

Tipp: Ha száraz babból készítjük, akkor érdemes sós, babérleveles vízben félpuhára előfőzni, leszűrni, majd a fent leírt módon a leveshez adni.

ELKÉSZÍTÉS 40 PERC + FŐZÉS KALÓRIA 478 KCAL/ADAG

Fotó: Körmendi Imre

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2020. novemberi lapszámában jelent meg.

A Nők Lapja Konyha novemberi számát keressétek az újságárusoknál, vagy vásároljátok meg digitális formában a Digitalstand felületén!
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találjátok meg.