Ha azon töprengsz, milyen desszerttel nyűgözd le a karácsonyi ebéd végén a családot, ne gondolkodj tovább! Készítsd el Urbán Gábor egyik tortáját, és az elismerés garantáltan nem marad el!
HOZZÁVALÓK EGY 18 CM ÁTMÉRŐJŰ TORTÁHOZ:
A piskótához: 4 dkg vaj/margarin 4 dkg étcsokoládé | 6 tojás | 12 dkg cukor 5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor 1 csomag sütőpor | 10 dkg darált mogyoró 6 dkg liszt
A töltelékhez: 4 dl frissen facsart vagy 100%-os narancslé 5 dkg cukor | 1 csomag vaníliás pudingpor 25 dkg vaj/margarin | 10 dkg étcsokoládé 2,5 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor 1 (kezeletlen) narancs reszelt héja
A díszítéshez: 10 dkg étcsokoládé 5 dkg étcsokoládé-forgács ehető arany festékpor
1. A díszítéshez megolvasztjuk a 10 dkg étcsokoládét, (karácsonyi mintás vagy szív, esetleg csillag formájú) bonbonformákba töltjük, majd hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Aki szeretné ízesíteni a csokoládét, tehet bele aprított kandírozott narancshéjat, aszalványokat vagy éppen mézeskalácsfűszert.
2. A piskótához összeolvasztjuk a vajat/margarint és a csokoládét. (Ne legyen meleg, max. 35 ºC-os.) A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a tojássárgáját és a vajas/ margarinos csokoládét. Végül óvatosan beleforgatjuk a kakaóporral, sütőporral és darált mogyoróval elkevert lisztet is.
3. A masszát sütőpapírral bélelt, kb. 18 cm átmérőjű tortaformába töltjük, és 160 ºC-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Kihűtjük, majd vízszintesen 3 lapba vágjuk.
4. A krémhez forrásig hevítünk 3 dl narancslevet a cukorral, majd besűrítjük a maradék 1 dl narancslében elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük, majd habosra keverjük a puha vajjal/margarinnal, végül hozzákeverjük a gőz felett vagy mikróban megolvasztott étcsokoládét, a kakaóport és a narancs héját.
5. A krémmel összetöltjük a tortalapokat úgy, hogy vékony réteg a torta oldalára és tetejére is jusson. Az oldalát beborítjuk csokoládéforgáccsal. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Tálaláskor a maradék csokoládéforgáccsal és az arany porral megszórt bonbonokkal díszítjük.
ELKÉSZÍTÉS 70 PERC + HŰTÉS | SÜTÉS 35-40 PERC
KALÓRIA 5709 KCAL/EGÉSZ TORTA
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Körmendi Imre
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha Desszert 2020/02. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találjátok meg.