Egy újságíró kolléganőnk mesélte, hogy anno, a 2000-es évek elején, amikor New Yorkban élt, találkozott egy lánnyal, aki olyan közösségből jött, ahol generációkra visszamenőleg vegán módon táplálkoztak. Akkoriban még ebben a világvárosban is igencsak meggyűlt a lány gondja azzal, hogy ezt az étkezési szokást továbbra is megtartsa. Egyszerűen hiányoztak a szupermarketek polcairól azok a termékek, amelyeket ők otthon már házilag is el tudtak készíteni, mint például a növényi tejek. Holott abban a közösségben, ahol ennek ilyen sok évre visszamenő hagyománya van, nem jelentett gondot a változatos és ízletes vegán menüsorok összeállítása.
Ma már – ahogy egyre nő a vegán életmódot folytatók száma – egyre nő a kínálat is, így sok mindent lehet mondani a vegán táplálkozásról, de hogy unalmas lenne… nos, azt aligha. A vegán életmódot több okból választhatjuk – egészségügyi, környezetvédelmi okokból, vagy az állatok iránti szeretetből – és némi gyakorlattal meg kitartással tökélyre fejleszthetjük – gasztronómiai élményként is.
Változatos és izgalmas
Elég sokáig tartotta magát az a tévhit, hogy aki áttér a vegán táplálkozásra, annak búcsút kell vennie a kulináris élvezetektől. Szerencsére ez a hamis mítosz mára már nagyjából megdőlt. Talán nincs is olyan ételfajta, aminek ne lehetne elkészíteni az állati eredetű összetevőktől mentes verzióját, a levesektől kezdve egészen a szülinapi tortákig. A vegán közösségek igen önzetlenek, nagyvonalúak és összetartóak, így vegán receptek ezrei lelhetők fel az internetes oldalakon, de a közösségi médiában is. De fordulhatunk inspirációért más nemzetek konyháihoz is. A tradicionális közel-keleti ételek között rengeteg vegán opció van, de például az afrikai konyhák közül is találunk olyat, amelyek bővelkednek a vegán fogásokban – mint például az etiópok híresen ízletes zöldségragui, hogy csak egyet említsünk. De nem kell ennyire messzire mennünk: gondoljunk csak a mediterrán konyha zöldségekben gazdag előételeire, a spanyol tapasok között fellelhető megannyi vegán lehetőségre. És akkor még nem beszéltünk az indiai és a távol-keleti vegán receptekről. A webshopok térnyerésének köszönhetően ma már a legkülönlegesebb és a legegzotikusabb fűszer és összetevő is beszerezhető, így aztán tényleg teljes mértékben értelmét veszti az a vád, hogy vegánul étkezni unalmas.
Kíváncsiság, kitartás, kísérletező kedv kell a vegánsághoz is – csakúgy, mint minden más gyökeres életmódváltáshoz.
A magyar konyha vegán kihívásai
Egy másik gyakran hangoztatott ellenérv a vegánsággal kapcsolatban az, hogy a magyar konyha tradíciói között egyszerűen lehetetlen ezt megvalósítani, ergo, aki szereti a magyaros ízeket, annak ez a táplálkozási mód kivitelezhetetlen. Ez is távol áll a valóságtól. Hiszen a jelenlegi magyar konyha jellegzetes ízei és fogásai között megannyi növényi eredetűt találunk: a hagymás, paprikás, pirospaprikás pörköltalap, a rántással készült főzelékek, az elmaradhatatlan savanyúságok, a mákos-diós-grízes tészta háromszög, és még sorolhatnánk. Az állati eredetű összetevőknek pedig megjelentek már a vegán helyettesítőik. Ahogyan nő a kereslet, úgy igazodik hozzá a kínálat: most már rengeteg helyettesítő termék elérhető, legyen szó akár vegán húspótlókról, füstölt ízt adó hozzávalókról vagy a különböző tejtermékek helyettesítéséről. Hogy csak egy példát említsünk: a bableves elkészíthető füstölt tofuval (amely már szinte minden közértben beszerezhető), a tejfölt pedig kiválthatja a Dr. Oetker Creme VEGA. Vagy íme egy teljes recept – méghozzá a burgonyasalátáé, ami a magyar konyha egyik alapja:
Hozzávalók:
2 közepes fej vöröshagyma
150 g csemegeuborka (ecetes)
1 evőkanál olívaolaj
12 darab koktélparadicsom
70 g rukkola
2 pohár Dr. Oetker Creme VEGA
4 evőkanál csemegeuborka lé
4 evőkanál narancslé (100%-os)
némi só
némi frissen őrölt bors
Előkészítés:
A burgonyát megmossuk, egy fazékba tesszük, felöntjük vízzel és kb. 20-25 percig főzzük. A megfőtt burgonyáról leöntjük a főzővizet és még langyosan meghámozzuk, majd hűlni hagyjuk. A hagymát megtisztítjuk és felaprítjuk. A csemegeuborkát kis kockákra, a kihűlt burgonyát szeletekre vágjuk.
Elkészítés:
Az olívaolajat felhevítjük, majd a hagymát megdinszteljük. A Creme VEGA-t, a csemegeuborka levét és a narancslét hozzáadjuk és összefőzzük. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Az öntetet még melegen összekeverjük a szeletelt burgonyával és a kockázott uborkával, majd kb. 1 órán át pihentetjük.
A paradicsomot megmossuk és elfelezzük, végül a rukkolát szintén megtisztítjuk. A kész salátába forgatjuk a rukkola leveleket, majd paradicsommal díszítjük. Ízlés szerint további olívaolajjal ízesíthetjük.
Megfontolandó jótanácsok kezdő vegánoknak
1. Ne félj kísérletezni!
Légy nyitott és rugalmas. Ne várd az ételektől ugyanazt az élményt, mint amit egy szaftos marhasteak ad, azt nyilvánvalóan egyik vegán húsféle sem tudja reprodukálni. Cserébe viszont ízélmények eddig ismeretlen kavalkádjában lehet részed, ha hajlandó vagy kipróbálni valami újat. Ne a sült csirke ízét próbáld reprodukálni, lépj ki a komfortzónádból!
2. Kerüld a nasikat, amennyire csak lehet!
Egy másik tévhit, hogy a vegánság egyenlő a szuper egészséges étkezéssel. Ez sajnos nem így van, és ha nem vagy hajlandó ráfordítani az időt és a figyelmet, te is gyorsan beleeshetsz abba a csapdába, hogy összevissza eszel egy rakás egészségtelen, ámde vegán nassolnivalót. Elvégre vegán a sós chips, vegán a gumicukor és egy sor egyéb cukorkaféle, vegán a sós popcorn, és még folytathatnánk. Ha valami édes kényeztetésre vágysz, próbáld ki inkább ezt a pillanatok alatt elkészíthető vegán tiramisu receptet!
Hozzávalók:
150 g vegán keksz
60 ml hideg kávé
2 teáskanál narancslikőr
250 g szójajoghurt
1 pohár Dr. Oetker Creme VEGA
2 teáskanál agavészirup
2 teáskanál Dr. Oetker Bourbon Vanília paszta
4 teáskanál narancslikőr
5 evőkanál zabpehely
1 púpozott evőkanál vegán kakaópor
Elkészítés:
A kekszet apró darabokra törjük és egy pohár aljára szórjuk. A kávét elkeverjük a narancslikőrrel és a kekszre öntjük. A szójajoghurtot a Creme VEGA-hoz adjuk, majd az agavészirupot, a vanília pasztát és 4 evőkanál narancslikőrt hozzákeverjük. A krémet konyhai robotgéppel (habverő) keményre verjük, végül a poharakba kanalazzuk. A desszertet lefedve min. 1 órára a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a tiramisut gazdagon meghintjük a kakaóporral. A desszertet narancsgerezddel is tálalhatjuk.
3. Adj magadnak időt!
Ne várd azt, hogy egyik napról a másikra sikerül átállnod a változatos és minden igényt kielégítő vegán konyhára. Adj magadnak időt, hogy megtaláld a megfelelő helyettesítő ételeket (a tejföl helyettesítésére ajánljuk például a kipróbált és nagyszerűen bevált Dr. Oetker Creme VEGA terméket), fedezd fel azokat a megbízható webshopokat, ahonnan beszerezheted a különlegesebb összetevőket, illetve adj magadnak időt megszokni és megszeretni az új fűszereket, ízeket.
4. Légy türelmes a környezeteddel!
Teljesen érthető, hogy – amikor már ráéreztél az ízére – hatalmas lelkesedéssel veted bele magad a vegán táplálkozás népszerűsítésébe. De adj időt a környezetedben élőknek, főleg ha abba a csapatba tartoznak, akiknek a káposztás tészta is csak köretnek számít (hús mellé). Az érvelés és a győzködés helyett inkább próbálj minél több ízletes vegán fogást belecsempészni a napi menüsorba, eleinte főleg olyanokat, amelyeknek összetevői a megtévesztésig hasonlítanak állati eredetű társaikéhoz. Egy jóféle vegán lencse- vagy babfőzelék növényi eredetű tejföllel például jó kezdet lehet. Vagy ez az alábbi gombás rizottó:
Hozzávalók:
kb. 900 ml zöldség alaplé
2-3 darab sonkahagyma
6 evőkanál olívaolaj
300 g rizottórizs
150 ml fehérbor
1 kávéskanál sáfránypor
1 pohár Dr. Oetker Creme VEGA
limelé
frissen őrölt bors só
1 darab sonkahagyma
400 g gomba, például ördögszekér-laskagomba, késői laskagomba, csiperke
4 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál aprított kakukkfű
só
frissen őrölt bors
Előkészítés:
Elkészítés:
A rizottó:
Az olívaolajat közepes hőmérsékleten felmelegítjük és a felaprított hagymát üvegesre pároljuk. A rizst hozzáadjuk és szintén üvegesre főzzük. Ezután fehérborral meglocsoljuk és a sáfrányt belekeverjük. A zöldség alaplevet lassan, fokozatosan hozzáadjuk. Mindig csak annyi forró folyadékot öntsünk hozzá, amennyit a rizottó felvesz. Gyenge tűzön tovább főzzük, néha fakanállal átkeverjük. Kb. 20 perc főzés után a Creme VEGA-t hozzáadjuk és végül limelével, sóval és borssal ízesítjük.
A gomba:
A gombát megtisztítjuk és feldaraboljuk. Az olajat egy nagyobb serpenyőn felhevítjük, majd a megtisztított hagymát és gombát kb. 5-10 percig az olajban pirítjuk. A kakukkfűvel és a sóval, borssal ízesítjük. Végül a rizottót némi gombával egy tányéron tálaljuk. Díszíthetjük párolt koktélparadicsommal is.
5. Kérj segítséget és támogatást!
Ahogy azt már fentebb is említettük, a vegán közösségek nagyon támogatók és segítőkészek. Ne félj hát segítséget vagy tanácsot kérni, ha elakadtál, elbátortalanodtál, vagy úgy érzed, kifogott rajtad a váltás. Keress tematikus csoportokat a közösségi médiában, kövess tematikus oldalakat és bloggereket, akik minden bizonnyal szívesen válaszolnak a kérdéseidre. De akár a vegán élelmiszereket forgalmazó webshopok ügyfélszolgálataihoz is fordulhatsz tippért, tanácsért, nem fognak cserben hagyni.