Vannak olyan desszertek, amelyeket év közben rengetegszer készítünk, jellemzően egy-egy gazdag leves után. Arra gondoltunk, érdemes lenne rajtuk csavarni egy kicsit, és karácsonyi köntösbe öltöztetni őket. Íme, az eredmény!
HOZZÁVALÓK 6-8 ADAGHOZ:
30 dkg száraz kifli | 2 tojássárgája | 10 dkg porcukor | 4 dl meleg tej | 1 dl meleg habtejszín 15 dkg darált mák | 1 (kezeletlen) citrom reszelt héja
A habhoz: 5 dkg tojásfehérje | 5 dkg porcukor
A sziruphoz: 5 dkg kristálycukor | 2,5 dkg víz
Az öntethez: 2 tojássárgája | 8 dkg cukor | 2,5 dl habtejszín | 2 dl tojáslikőr
1. A kifliket felkarikázzuk, tepsire szórjuk, és 180 ºC-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megpirítjuk. A tojássárgáját robotgéppel kihabosítjuk a cukorral, majd felöntjük a meleg tejjel és tejszínnel. Hozzákeverjük a mákot, a citrom reszelt héját, majd beleáztatjuk a kifliket.
2. Egy kenyérformát (alagútformát) kivajazunk, és elegyengetjük benne a tejes kifliket. 180 ºC-os sütőben sütjük 25 percig.
3. A habhoz a tojásfehérjét habbá verjük a porcukorral. A sziruphoz addig forraljuk a cukrot a vízzel, míg sűrűsödni kezd, ha kiemeljük kanállal, lassabban folyik le, sziruposodik (ha van cukorhőmérő, 120 fokot kell mutatnia). Folyamatos keverés közben a fehérjehabhoz adjuk a szirupot, és addig verjük, míg a hab kihűl, fényes, sűrű lesz. Csillagcsöves habzsákba töltjük, ezzel díszítjük a gubát a képen látható módon. Szakácsfáklyával rápirítjuk a habot. 180 ºC-os sütőbe is betehetjük kb. 5 percre, akkor kissé megbarnul a hab.
4. Az öntethez a tojássárgáját robotgéppel kihabosítjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a tejszínt. Közepes lángon kissé besűrítjük (ha csíkot húzunk az ujjunkkal a fakanál hátán, az nem folyik össze). Végül belekeverjük a tojáslikőrt. A felszeletelt gubával kínáljuk.
Tipp: Ehető aranyport webshopokban, cukrászkellékeket árusító boltokban tudsz beszerezni, minimális mennyiség is elég belőle, a legegyszerűbb, ha finoman ráfújod a felületre.
ELKÉSZÍTÉS 45 PERC | SÜTÉS 10 + 25 PERC
KALÓRIA 545 KCAL/ADAG
Recept és fotó: Nagy Tünde