HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:
1 kg marhacomb- vagy pofa | só, bors | olaj | 2 evőkanál sűrített paradicsom | 1 evőkanál mustár | 1 dl áfonyalekvár | 4 szál sárgarépa (kb. 50 dkg) | 1 darab zellergumó | 4 darab babérlevél | 2 evőkanál borókabogyó | 2 dl száraz vörösbor | 4 evőkanál cukor | 2 darab citrom | 5 evőkanál keményítő
1. A marhát 4 nagyobb darabra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, serpenyőben kevés olajon minden oldalát elősütjük.
2. Kivesszük az edényből, a visszamaradt olajon lepirítjuk a sűrített paradicsomot és a mustárt, hozzáadjuk a lekvárt és a megpucolt, felkockázott zöldségeket. Beletesszük a lepirított húst, és felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi.
3. A babérlevelet és a borókabogyót kb. 2 dl vízben feltesszük főni, felforraljuk, és forrástól számítva kb. 15 percig kis lángon főzzük. Leszűrjük, majd a marhához öntjük. Kis lángon addig gyöngyöztetjük, amíg a marha megpuhul (kb. 2 óra), ekkor kivesszük a húst. Ha szükséges, közben pótoljuk a vizet.
4. A vörösbort a léhez öntjük, felforraljuk, leturmixoljuk, a cukorral és a citrom levével ízesítjük. A keményítőt elkeverjük kevés vízzel, besűrítjük vele a mártást. Egyszer felforraljuk, majd a felszeletelt hússal tálaljuk. Kínálhatunk mellé főtt burgonyát, zsemlegombócot, gnocchit.
ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + FŐZÉS
KALÓRIA 945 KCAL/ADAG
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2018/10. lapszámában jelent meg.
Recept: Tobai Róbert
Fotó: Gyugyi Péter
Styling: Kapolka Ágnes