A szakértők minden évben elkészítik előrejelzéseiket arra vonatkozóan, milyen gasztronómiai trendek uralkodnak majd a következő évben, években. Ha azt hiszitek, hogy ez minket, akik nem Michelin-csillagos éttermek menüin élünk, kevésbé érint, tévedtek! Az újítások ugyanis felütik a fejüket az élelmiszergyártók termékeiben, de például a street food kínálatban is. A fogyasztásra váró ételek palettája egyre színesebb – szó szerint –, a hozzávalók között pedig egyre különlegesebb dolgokat találhatunk.
Nemcsak azokat a gasztronómiai trendeket mutatjuk be, amik már hazánkban is szélesebb körben ismertek és elérhetőek, hanem olyan érdekességeket is, amik közvetlenül kevésbé befolyásolják majd mindennapi étkezési szokásainkat, de szerves részei a világban uralkodó, 2016-os és 2017-es gasztronómiai trendeknek.
A smoothie az új leves
A gyümölcs– és zöldséglevek rajongóinak nagy örömére a levesek készítéséhez ezentúl még több rostot igyekeznek majd kinyerni a gyümölcsökből, valamint a zöldségekből. A „souping” teljesen újraértelmezi a levesfogyasztás fogalmát, a smoothie-khoz hasonlóan a sokkal magasabb tápértékű, a megszokottnál sűrűbb levekre helyezve a hangsúlyt. Ezek az ételek a méregtelenítésben is nagy szerepet töltenek be.
Az egészséges életmódguru az új etalon
A vezető éttermek séfjei és a gasztronómiai szakértők helyett az egészséges életmódguruk lesznek azok, akik követendő példaként szolgálnak majd a táplálkozást illetően. Az előrejelzések szerint ők befolyásolják majd, mit és hogyan fogyasztunk, illetve teszik ezt már most is. A világ egyik legismertebb ilyen guruja Ella Mills, aki még 25 éves sincs, de Instagram-oldalát már közel 1 millióan követik.
Előtérbe kerülnek a cukor alternatívák
A zsírhoz hasonlóan az elmúlt években a cukor is boszorkányüldözés áldozata lett. Mivel azonban a szervezetnek szüksége van rá, olyan egészséges opciókat kellett találni helyette, amit bátran lehet fogyasztani. Ilyenek például a méz és a fákból kinyert cukorszirup, amikkel ezentúl helyettesíteni fogják a cukrot.
Az egészséges zsírok visszatérnek
Úgy tűnik, véget ér a zsír üldöztetése. Többé nem baj, ha magasabb zsírtartalmú ételeket fogyasztunk, feltéve, ha egészséges, telítetlen zsírokról van szó. Az avokádó, a különböző magvak, a lazac vagy a vaj fogyasztása kifejezetten ajánlott.
Az ételrendelés virágkorát éli majd
Az éttermek és az élelmiszerboltok kínálata sokkal szélesebb körben lesz online elérhető, így pedig a „főzést”, vagy a heti bevásárlást is megoldhatjátok pár kattintással. Mindegy, hogy hol tartózkodtok, játszi könnyedséggel juthattok majd ételhez és italhoz.
Sosem tapasztalt csípősség
Jó hír azoknak, akik olthatatlan vágyat éreznek csípős ételek iránt: divatba jönnek a sokkal intenzívebb ízélményt nyújtó chillikeverékek. Olyan egészen különleges ízkombinációkkal lehet majd találkozni, mint a japán Shichimi-Togarashi vagy az édes Gochujang Koreából.
A fekete az új… fekete?
Nemcsak a ruhák, hanem az ételek színében is meghatározó lesz a fekete. Jön a fekete saláta, ami tűz fölött pirított zöldségekből készül majd, az enyhén feketére perzselt húsok, pizzatészták és kenyerek, illetve a tintahalban megtalálható színezőanyaggal dúsított italok és a fekete rizs is.
Inspiráció a mexikói konyhából
A mexikói konyha reneszánszát éli majd: a séfek gyakran merítenek ihletet a dél-amerikai ételek elkészítési módjából vagy az azokban domináló fűszerekből, ízekből.
A tányérokat tálkákra cseréljük
Változni fog az ételek adagolása, a tányérokat ugyanis a tálkák váltják fel. Hogy miért is? Amellett, hogy egy tálkában – ami ugye sokkal kisebb – jobban összeállnak az ízek, az adagok méretét illetően is könnyebben tarthatjuk magunkat az egészséges mértékhez.
Akár a kis hableány vacsorája
Különböző, algákból készült ételeket is be fogunk majd építeni az étkezésbe. Aki algát eddig csak élővízben látott, azt megnyugtatnánk: nemcsak tökéletes salátát lehet készíteni belőle, de magas kálcium tartalma miatt nagyon egészséges is.
És hogy többek közt milyen alapanyagokat ajánlanak?
- Édesburgonya
- Pisztácia
- Chili
- Chiamag
- Mascarpone
Ha kíváncsiak vagytok a teljes listára, itt érhetitek el (angolul).
Szöveg: F.R.
Fotó: Thinkstock, Archív