Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
A tésztához: 50 dkg liszt | 1 csomag szárított élesztő | 1 teáskanál só | 1 dl tej | 1 dl natúr joghurt | 1 dl olívaolaj | kb. 1,5 dl langyos víz| 15 dkg cheddar sajt | 1 tojás a kenéshez
A mártogatóhoz: olívaolaj | 1 fej vöröshagyma | 1 darab csilipaprika | 1 darab kápia paprika (kb. 10 dkg) | 25 dkg hámozott, darabolt paradicsom (konzerv) | 2 evőkanál paprikakrém (darált paprika) | 2 gerezd fokhagyma | só, bors
1. A tésztához keverjük el a lisztet a szárított élesztővel és a sóval. Adjuk hozzá a tejet, a joghurtot, az olajat és annyi vizet, hogy lágy kenyértésztát kapjunk. Dagasszuk ki ruganyosra a tésztát. Letakarva kelesszük a duplájára, és osszuk 40 egyforma részre.
2. Vágjunk 40 kockát a cheddar sajtból. Tegyünk 1-1 tésztadarab közepébe 1-1 darab sajtot, gömbölyítsük zsemlévé, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezve formázzuk meg a 2021-es dátumot. A zsemlék ne érjenek egymáshoz, sülés közben úgyis összenőnek. A maradék zsemléket is tegyük melléjük. Kelesszük a gombócokat addig, amíg a sütőt 220 ºC-ra melegítjük, majd kenjük meg a felvert tojással. Süssük készre a zsemléket 20 perc alatt.
Tipp a paprikás mártogató elkészítéséhez:
A mártogatóhoz dinszteljük puhára kevés olívaolajon a felkockázott vöröshagymát, adjuk hozzá az aprított csilit, illetve a kicsumázott, darabolt kápia paprikát. Öntsük fel a hámozott paradicsommal, tegyük bele a paprikakrémet és a zúzott fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, főzzük 15 percet, majd turmixoljuk simára. Ezt kínáljuk a zsemlék mellé.
ELKÉSZÍTÉS 50 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 20 PERC
KALÓRIA 95 KCAL/DARAB
Recept és fotó: Vrábel Kriszta
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2020. decemberi lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találjátok meg.