Fehérboros-rozmaringos lencsefőzelék, a szerencsehozó finomság

A szilveszter-újév nem múlhat el lencseevés nélkül, hiszen mindannyian szeretnénk, hogy az elkövetkezendő esztendő szerencsében gazdag legyen. Az alábbi fogás ráadásul nagyon finom is, érdemes az év többi részében is elkészíteni! Vrábel Kriszta receptje a Nők Lapja Konyha archívumából.

Hozzávalók 4 személyre:

2 evőkanál olívaolaj | 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma | 4-5 kis ágacska friss rozmaring |1 dl száraz fehérbor | 25 dkg barna lencse | só, frissen őrölt bors | 2 dl tejföl | 1 evőkanál liszt | negyed citrom

1. Olívaolajon pároljuk puhára az apróra kockázott vöröshagymát, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a rozmaringleveleket, és öntsük fel a borral. Pároljuk 1 percet a keveréket, majd adjuk hozzá a lencsét.
2. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, sózzuk, borsozzuk, és lefedve főzzük puhára a lencsét kb. 50 perc alatt. (Ha előtte beáztattuk a lencsét, jóval kevesebb idő is elég.)
3. A tejfölt keverjük csomómentesre a liszttel, majd fokozatosan adjuk a főzelékhez a habarást. Citromlével tegyük pikánssá, és tálaljuk.

A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2018/12. lapszámában jelent meg.

Recept és fotó: Vrábel Kriszta