A burgonya télen igazi jó barát: vigasztal, erőt ad, nem kerül sokba, és változatosan elkészíthető. Ezen a héten a levestől a desszertig csupa burgonyás fogást kínálunk.
Currys burgonyakrémleves csilis rákkal és snidlinges sütőtökkel
Hozzávalók 4 személyre:
• 3 evőkanál olívaolaj • 1 fej vöröshagyma • só, frissen őrölt bors • fél evőkanál currypor • 1 teáskanál őrölt római kömény • 1 gerezd fokhagyma • 70 dkg burgonya • fél lime leve • 4 dl főzőtejszín vagy kókusztej. A feltéthez: • 2 evőkanál vaj • 40 dkg sütőtök (tisztított mennyiség) • 1 csokor snidling • 2 evőkanál olívaolaj • 20 dkg fagyasztott, tisztított garnéla • fél teáskanál csilipor vagy 1 csilipaprika aprítva
Az olívaolajon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a curryt, a római köményt, a zúzott fokhagymát és a megtisztított, kockákra vágott burgonyát. Felöntjük 1,2-1,5 liter vízzel, puhára pároljuk, majd leturmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk, kifacsart lime-lével savanyítjuk, tejszínnel vagy kókusztejjel lágyítjuk. Összemelegítjük. A feltéthez az olvasztott vajon megpirítjuk az apróra felkockázott sütőtököt, sózzuk, borsozzuk. A végén megszórjuk aprított snidlinggel. Az olajon megsütjük a tisztított rákot, csilit szórunk rá, és megsózzuk. A levest a sütőtökkel és a rákkal tálaljuk.
Tipp: Friss garnélával is készíthetjük, akkor felhasználás előtt távolítsuk el a páncélt és a tápcsatornát.