Az egész világon elterjedt, különleges fűszerként tisztelt gyömbér – frissen vagy szárított formában – már az ókortól fogva előkelő helyet vívott ki magának a konyhában, de csodatévő gyógyszerként, immunerősítőként, sőt afrodiziákumként is használatos.
Mazsolás-répás káposztasaláta
Elkészítési idő: 40 perc + 1 óra érlelési idő
1 adag: 162 kcal
Hozzávalók 4 személyre:
• 500 g fehér káposzta • só, bors • 2 kis fej lila hagyma • 1 citrom leve • 50 g puha mazsola • 300 g sárgarépa • 2 ek. méz • 1/4 kk. őrölt gyömbér • 4 ek. extra vergine olívaolaj • 100 g bébispenót • 1 szál petrezselyem
• A káposzta sérült leveleit lebontjuk, torzsáját kivágjuk, ép leveleit vékony szálakra gyaluljuk. 1 ek. sóval ízesített, forrásban lévő vízbe dobjuk, 2 percig főzzük, majd szűrőlapáttal jégkockákkal lehűtött vízbe merítjük (blansírozzuk), alaposan lecsepegtetjük.
• A lila hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, kissé besózzuk, meglocsoljuk 2 ek. citromlével. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, 5 percre langyos vízbe áztatjuk, majd lecsepegtetjük. A sárgarépát meghámozzuk, szálasra reszeljük.
• Az öntethez elkeverjük a maradék citromlét a mézzel, a gyömbérrel, egy kevés sóval, frissen őrölt borssal és apránként az olívaolajjal. Külön-külön beleforgatjuk a káposztát, majd a sárgarépát, lefedjük, szobahőmérsékleten 1 órán át érleljük.
• Tálalás előtt a bébispenótot megmossuk, kicentrifugázzuk / konyharuhával szárazra lapogatjuk, kibélelünk vele egy nem túl mély tálat. Közepére halmozzuk a káposztát, a sárgarépát és a lila hagymát (levével együtt), megszórjuk a mazsolával, meglocsoljuk a maradék öntettel, végül petrezselyemmel díszítve tálaljuk. Csak az asztalnál keverjük össze. Hirtelensültek, szárnyaspecsenyék köreteként vagy fokhagymás-sajtos pirítós kíséretében könnyű egytálételként kínáljuk.