Január a disznóvágás ideje, és aki a mostani körülmények között nem jut el egy igazi csapatépítőnek is beillő közös munkára, az is szívesen fogadja a kóstolót, vagy vásárol ilyentájt sertéshúst. A megszokott fogások mellett érdemes új receptekkel is próbát tenni.
Fehérboros sertéslapocka
Hozzávalók 4 személyre:
• 80 dkg sertéslapocka • só, bors • olaj • 1 fej vöröshagyma • 2 szál sárgarépa • fél zellergumó • 1 evőkanál mustár • 2 evőkanál cukor • 7 dl száraz fehérbor • 6 szál kakukkfű • 1 dl tejszín • 2 evőkanál keményítő • 1 citrom leve
A nagyobb darabokra vágott lapockát besózzuk, borsozzuk, kevés olajon elősütjük, hogy pörzsanyag képződjön rajta, majd kivesszük. A visszamaradt olajban lepirítjuk a fél karikákra vágott vöröshagymát, illetve a nagyobb darabokra vágott zöldségeket. Hozzáadjuk a mustárt és a cukrot, tovább pirítjuk, majd visszatesszük a húst. Felöntjük a borral, megszórjuk a kakukkfűvel, és lassú tűzön 1,5-2 órát főzzük, addig, amíg a hús meg nem puhul. Ha szükséges, közben pótoljuk az elpárolgott vizet. A megpuhult húst és a zöldségeket kivesszük, a visszamaradt levet besűrítjük a tejszínben elkevert keményítővel. Cukorral, citromlével ízesítjük, végül megsózzuk.