Hozzávalók egy kb. 27 cm átmérőjű pizzához:
A tésztához: 25 dkg liszt + a nyújtáshoz 1 mokkáskanál só | 2 dkg élesztő | 2 dl víz
A szószhoz: 2 gerezd fokhagyma | 4-5 levél bazsalikom | 1 dl sűrített paradicsom | 0,5 dl víz | 1 teáskanál szárított oregánó
A feltéthez: 5 dkg reszelt sajt (parmezán, trappista) | 6-8 szem koktélparadicsom | 25 dkg mozzarella | 2 marék rukkola | 1 evőkanál olívaolaj | 5-6 szem kapribogyó
1. Keverőtálba öntjük a lisztet és a sót. Az élesztőt a langyos vízbe morzsoljuk, pár percig hagyjuk pihenni, majd összekeverjük a liszttel. 5 percig dagasztjuk, ruganyos tésztát kapunk. Ha nagyon ragad, még egy kevés lisztet adhatunk hozzá.
2. Lefedve legalább 2 órát kelesztjük, de akár egy egész éjszakán át is így hagyhatjuk (ez esetben folpackkal fedjük le, hogy ne száradjon ki).
3. A szószhoz megpucoljuk és lereszeljük a fokhagymát, a bazsalikomleveleket apróra vágjuk, a sűrített paradicsomhoz adjuk a vízzel és az oregánóval együtt. Sózzuk, felforraljuk. A tésztát kinyújtjuk, kilisztezett vagy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük. Megkenjük a szósszal, megszórjuk a reszelt sajttal, és 240 ºC-ra előmelegített sütőben készre sütjük 8-10 perc alatt. Ügyeljünk rá, hogy a magas hőfok miatt ne égjen meg a szósz és a tészta.
4. A paradicsomot megmossuk, felkockázzuk, a mozzarellát lecsepegtetjük, felszeleteljük. A megsült pizzát megszórjuk a rukkolával és a kapribogyóval, ráhelyezzük az apróra vágott koktélparadicsomot és a szeletelt mozzarellát, végül meglocsoljuk olívaolajjal.
ELKÉSZÍTÉS: 40 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS: 8-10 PERC
KALÓRIA: 1929 KCAL/EGÉSZ PIZZA
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2018/2. lapszámában jelent meg.
Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina