HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:
25 dkg nagy kagylótészta (lumaconi)
A sajtszószhoz: 1 evőkanál liszt | 3 dkg vaj | 2 evőkanál olívaolaj | 5 dl tej | 12 dkg edami/gouda sajt | só, frissen őrölt bors, szerecsendió
A töltelékhez: 12 dkg levegőn szárított sonka (prosciutto crudo) | 50 dkg ricotta | 1 csokor bazsalikom
1. A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük. A sajtszószhoz megfuttatjuk a lisztet a vaj és olívaolaj keverékén, majd apránként, kevergetve felengedjük a tejjel, csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, beleolvasztjuk. Sózzuk, borsozzuk, csipet szerecsendióval ízesítjük.
2. A töltelékhez apróra vágjuk a sonkát, a ricottához keverjük. Sóval, borssal, apróra vágott bazsalikommal ízesítjük, majd a tésztába töltjük.
3. A sajtszósszal megkenjük egy kerámiatál alját, erre ültetjük a töltött tésztát, majd meglocsoljuk a maradék szósszal. 180 °C-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
ELKÉSZÍTÉS: 40 PERC
SÜTÉS: 30 PERC
KALÓRIA: 810 KCAL/ADAG
A recept a Nők Lapja Konyha 2016. októberi számában jelent meg.
Recept és fotó: Nagy Tünde, az Ízbolygó blog szerzője