Vitamindúsan táplálkozom? (X)

Jelen élethelyzetünkben rendkívül fontos a vitamindús táplálkozás, a megterhelt immunrendszerünk vitaminszükséglete megemelkedik. Ilyenkor kiemelten fontos a változatos étrend, hogy biztosítsuk a megfelelő ásványi anyag és vitaminbevitelt. Ám most szervezetünk megnövekedett igényét tisztán a táplálékkal nem mindig tudjuk biztosítani. Ilyenkor érdemes külső forrásokból fedezni a hiányt.

A LIVSANE étrend-kiegészítő termékcsaládja erre tökéletes megoldásul szolgálhat, amelyben egyaránt megtaláljuk a mono- és komplex termékeket úgy, mint a C-vitamint, D-vitamint, B-vitamin Komplexet, Omega-3 Halolajat, A-Z multivitaminokat, magnéziumot és kalciumot.

A vitaminok, ásványi anyagok és táplálékkiegészítők széles palettája a család minden tagja számára megfelelő választás lehet tabletta, kapszula, por és folyadék formájában.
Keresse a LIVSANE termékeket országszerte több, mint 340 helyen a BENU Gyógyszertárakban és online! 

Az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen vitaminok és nyomelemek:

C-vitamin

A C-vitamin vízben oldódó vitamin, rendszeres pótlásáról ne feledkezzünk el, mert kiürül a szervezetből. Fontos szereplő a megfázás és az influenza elleni harcban, kedvező hatással van immunrendszerünkre, illetve a vas felszívódásához is szükséges. A C-vitamin-szükséglet bizonyos esetekben megnövekedhet, például a dohányzó vagy beteg embereknek, a várandós nőknek, valamint az intenzíven sportolóknak is. A legtermészetesebb módja a C-vitamin pótlásának az, ha olyan zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztunk, melyek eleve sokat tartalmaznak. Ilyenek például a citrusfélék, zöldségek közül pedig például az édes pirospaprika, a karfiol, a brokkoli, a kelfélék, a zeller vagy a petrezselyem. De fűszernövényekkel is bevihetjük, mint a bazsalikommal vagy az oregánóval.

D-vitamin

Legtöbbünk a D-vitamin szerepét a csontok egészségének megőrzéséhez társítja. Emellett nem véletlenül halljuk mindenfelől, hogy most különösen fontos a D-vitamin bevitel, hiszen erősíti az immunrendszert, az alacsony D-vitamin szint pedig szinte minden betegség kockázatát megnöveli. Elsődlegesen állati eredetű tejtermékek (kefir, joghurt, tejszín, kemény sajt) és olajos halak (hering, lazac, tőkehal) fogyasztásával pótolhatjuk, de megtalálható a tojássárgájában, a borjú- és marhahúsban, a 100%-os narancslében és a csiperke gombában is. A téli hónapokban javasolt napi 20 mikrogramm, a nyári napsütésben töltött perceink és megfelelő táplálkozásunk együttesével a D-vitamin szintünk egész évben a megfelelő állományban marad.

Omega-3

Az Omega-3 többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavak nélkülözhetetlenek szervezetünk egészséges működéséhez. Hasonlóan a C-vitaminhoz a szervezet az Omega-3 zsírsavakat sem képes előállítani, ezért azokat csak étkezés alkalmával tudjuk magunkhoz venni. Ha nincs elegendő Omega-3 a szervezetben, a hormonális rendszerek működése kevésbé hatékony. Emellett mérséklik a vér koleszterinszintjét, így ezzel együtt csökken az érelmeszesedés és szívinfarktus kialakulásának kockázata is. A halak a legjobb Omega-3 zsírsav források. Emellett számos növényben is megtalálhatóak, így a növényi olajokban, diófélékben és bizonyos magokban például a Chia mag-ban is. Ezen kívül a brokkoliban, a római salátában, a kelkáposztában, a zöldbabban, a szójababban, a málnában és a szamócában is nagy mennyiségben találjuk meg ezt az értékes zsírsavat.

Vas

A vas szervezetünk egészséges működéséhez létfontosságú nyomelem. Vas hiányában csökken a hemoglobintermelés, a vér nem lesz képes elegendő oxigént szállítani, ezért az izmok munkavégző képessége csökken. Legfőbb tünete a vashiányos embernek a sápadtság, fáradékonyság és szellemi képességei is csökkenhetnek. A legjobb vasforrások a vörös húsok, a máj és az egyéb állati belsőségek. Egy átlagos felnőtt férfi beviteli szükséglete naponta 8 milligramm körüli, míg a nőknek jelentősebb mennyiségre, nagyjából napi 18 milligramm vasra van szükségük.