Bár a húsvét idén sem lesz olyan, amilyenre vágytunk, a hangulatért sokat tehetünk azzal, ha csupa ínycsiklandó finomságot varázsolunk az ünnepi asztalra. Ezúttal Mary Berry segít.
A receptek és a képek eredetije Mary Berry Életem receptjei című könyvében jelent meg az Alexandra Kiadó gondozásában.
Mogyorós habcsóktorta
Hozzávalók:
• 125 g mogyoró • 4 tojásfehérje • 275 g porcukor • 1⁄2 tk. fehérboecet • 300 ml habtejszín, porcukor
A málnaszószhoz: • 250 g málna • 4 ek. porcukor
Jelöljünk ki két 20 cm-es kört két tapadásmentes sütőpapíron. Fordítsuk meg a lapokat, fektessük tepsibe. Szórjuk a mogyorót egy harmadik tepsibe, pirítsuk 190 °C-ra előmelegített sütőben 10 percig. Vegyük ki a sütőből, vegyük vissza a hőmérsékletet 160 °C-ra. Öntsük a mogyorót tiszta konyharuhára, majd dörzsöljük össze a szemeket, hogy lehántoljuk a héjukat. Tegyünk félre hat mogyorót a díszítéshez, a maradékot őröljük meg. Verjük kemény habbá a tojásfehérjét. Kanalanként adjuk hozzá a cukrot, és folytassuk a keverését, míg a hab fel nem veszi a cukrot, és a keverék kemény és fényes nem lesz. Öntsük hozzá a fehérborecetet, forgassuk bele az őrölt mogyorót. Kanalazzuk a habot a tepsikbe, és simítsuk el a kijelölt körökben. Süssük 30 percig, míg a habcsóklapok teteje ropogós és halvány bézsszínű nem lesz. A belseje pillecukor puhaságú legyen. Vegyük ki a tepsiből a habcsóklapokat, húzzuk le az aljukról a sütőpapírt. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. Tegyünk félre nyolc szem málnát a díszítéshez, a többit tegyük robotgépbe. Pürésítsük simára, majd passzírozzuk át egy szűrőn, hogy eltávolítsuk a magokat. Fokozatosan keverjük hozzá a porcukrot. Töltsük a tejszínhab kétharmadát a lapok közé. Szitáljunk a felső lapra porcukrot, és nyomjunk rá habcsillagokat. Tegyük a csillagokra az egész mogyoró- és málnaszemeket. Kínáljuk a tortát málnaszósszal.