Azonnal puha mézeskalács
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
A tésztához:
34 dkg liszt + a nyújtáshoz
12 dkg vaj/margarin
20 dkg méz
2 tojássárgája
1 teáskanál szódabikarbóna
csipet só
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
A díszítéshez:
1 tojásfehérje
20-24 dkg porcukor
dekorcukrok, gyöngyök
1. A tésztához az alapanyagokat kimérjük egy nagy tálba, kézzel alaposan összedolgozzuk, gyúrjuk, míg összeáll tésztává. Fóliába csomagoljuk, és néhány órára, de inkább egész éjszakára hűtőbe tesszük (ilyenkor még ragacsos, de hűtés után formázható lesz).
2. Alaposan lisztezett deszkán 5 mm vastagra nyújtjuk, majd a kívánt formával kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük őket úgy, hogy legyen köztük hely, mert sütés közben nőni fognak.
180 C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt világosbarnára sütjük őket, kihűtjük.
3. A díszítéshez a tojásfehérjét kissé felverjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot, és habverővel keményre, simára keverjük. Tölcsérbe vagy zacskóba töltjük, és kidíszítjük vele a mézeskalácsokat. (Használhatjuk házak és más építmények összeragasztására is, amikor megszilárdul tartja a falakat.) Ha nem használjuk, közvetlenül a felszínén letakarjuk egy fóliával, hogy ne bőrösödjön meg.
Elkészítés: 30 perc + pihentetés, díszítés
Sütés: 10 perc
Forrás: Nők Lapja Konyha Kiemelt kép: Getty Images