Ilyen finomat még nem ettél! Ez a legpuhább mézeskalács receptje

Nálatok sem telhet el a karácsony az illatos mézeskalács nélkül? Most eláruljuk az azonnal omlós, isteni puha édesség titkát, recepttel.

Azonnal puha mézeskalács

Kép: Acsai Miklós

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

A tésztához:

34 dkg liszt + a nyújtáshoz

12 dkg vaj/margarin

20 dkg méz

2 tojássárgája

1 teáskanál szódabikarbóna

csipet só

2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

A díszítéshez:

1 tojásfehérje

20-24 dkg porcukor

dekorcukrok, gyöngyök

 

 

 

1.     A tésztához az alapanyagokat kimérjük egy nagy tálba, kézzel alaposan összedolgozzuk, gyúrjuk, míg összeáll tésztává. Fóliába csomagoljuk, és néhány órára, de inkább egész éjszakára hűtőbe tesszük (ilyenkor még ragacsos, de hűtés után formázható lesz).

2.     Alaposan lisztezett deszkán 5 mm vastagra nyújtjuk, majd a kívánt formával kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük őket úgy, hogy legyen köztük hely, mert sütés közben nőni fognak.

180 C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt világosbarnára sütjük őket, kihűtjük.

3.     A díszítéshez a tojásfehérjét kissé felverjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot, és habverővel keményre, simára keverjük. Tölcsérbe vagy zacskóba töltjük, és kidíszítjük vele a mézeskalácsokat. (Használhatjuk házak és más építmények összeragasztására is, amikor megszilárdul tartja a falakat.) Ha nem használjuk, közvetlenül a felszínén letakarjuk egy fóliával, hogy ne bőrösödjön meg.

Elkészítés: 30 perc + pihentetés, díszítés

Sütés: 10 perc

Forrás: Nők Lapja Konyha Kiemelt kép: Getty Images