Erre figyelj az ünnepek alatt is, ha lapos hasat szeretnél – könnyebb, mint hinnéd

Van néhány olyan étel, amit a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatnak nagy mennyiségű szénhidrát bevitele után a puffadás ellen, vagy épp a lapos has érdekében.

Karácsonykor és általában ünnepek alkalmával figyelünk oda a legkevésbé arra, hogy mit, mikor és milyen mennyiségben eszünk – emiatt pedig azok számára, akik éppen fogyókúráznak, az év vége nemcsak a legvártabb, de a legrettegettebb időszak is lehet egyben. Jó hír viszont, hogy még akkor is van esélyünk az alakunk és a jó közérzetünk megőrzésére, ha december végén történetesen minden nap túlpakoljuk a desszertes tányért.

Kamille Schaffner táplálkozási szakértő az Express.co.uk-nek mesélt arról, hogy mit tehetünk a karácsonyi túlevés ellen – akár annak megtörténte után is.

Első számú lépésként azt fogalmazta meg, hogy az újév beköszöntével érdemes kifújni magunkat, pihentetni az emésztőrendszerünket, azaz kicsit visszavenni a túlzó étkezésekből. „Minden héten tartsunk egy teljesen húsmentes (ideális esetben vegán) napot, amikor a hangsúlyt a friss zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, diófélék és magvak fogyasztására helyezzük. Ez lehet turmix, leves vagy akár saláta is; a lényeg annyi, hogy (egy nap erejéig) drasztikusan növeljük meg a rosttartalmat, ez ugyanis segít a szervezetünknek a korábban felhalmozott méreganyagok kiürítésében” – tanácsolja Schaffner.

Szerinte az is nagyon fontos, hogy fogyasszunk minden nap jó minőségű fehérjét, hogy az emésztőrendszerünk egészséges és működőképes maradhasson. „Fogyasszunk minden nap jó minőségű, magas fehérjetartalmú joghurtot, például görög joghurtot. Ez az egyik olyan szuperélelmiszer, amely magas probiotikum-tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, és optimálisan működteti az emésztésünket. Ráadásul nagyon sokoldalú is, fogyaszthatjuk édes nassolnivalóként, vagy reggelinek bármilyen gyümölccsel, zabbal, mogyoróvajjal; esetleg ha a sós ízeket kedveljük jobban, akkor frissen vágott sárgarépával, uborkával, zellerrel és dióval párosítva is tökéletes, egészséges késő délutáni nassolnivaló lehet belőle” – vélekedik.

Jó ötlet lehet a húsfogyasztásunkat is minimalizálni, vagy, ha már mindenképpen húst kívánunk, részesítsük előnyben a halakat. „Ez óriási hatással lesz az ünnepek utáni testsúlyunk és energiaszintünk szabályozására. A hal egy olyan, nagyon sovány fehérje, amely a kalóriák töredékét tartalmazza, mégis hosszabb ideig érezzük tőle jóllakottnak magunkat. A tőkehal, a lazac, a tonhal, a szardínia, a pisztráng és a tenger gyümölcsei magas D-vitamin- és Omega-3 zsírsav-, cink- és szeléntartalommal bír, ezek pedig éppen azok a tápanyagok, amelyekre szükségünk van a szezonális depresszió ellen és az immunitásunk szabályozásához” – foglalta össze.

Mivel az ünnepek alatt általában alkoholból is a megszokottnál többet fogyasztunk, Schaffner hangsúlyozta a megfelelő hidratáltság fontosságát, különös tekintettel a fogyókúrázókra, akiknek érdemes lehet egyébként is több vizet, friss gyümölcslevet vagy gyógyteát inniuk (a legfinomabb gyógynövényes főzetekről itt írtunk bővebben).

Puffadás elleni ételek

Schaffner néhány olyan ételt is felsorolt, amely hatásos lehet puffadás ellen, és az alakunk megőrizését is segítheti. A titok ebben az esetben nem más, mint egy pre- és probiotikumokban gazdag étrend tartása (arról, hogy ez a mentális egészségünkre is milyen jó hatással van, itt írtunk).

Prebiotikumok

A prebiotikumok olyan, nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyekből a szervezetünk számára hasznos baktériumok táplálkozhatnak, és amelyek ezáltal a bélrendszerünket egészségesen tartják.

Ilyenek például az alábbiak:

  • Alma
  • Banán
  • Bab
  • Articsóka
  • Vöröshagyma, lilahagyma, póréhagyma, fokhagyma
  • Zab
  • Kakaó

Ezek a prebiotikus élelmiszerek általában élelmi rostban is igen gazdagok, így a fogyasztásuk segíti a többi étel lebontását, emiatt pedig fogyókúra során is érdemes az étrendünkbe építeni ezeket.

Probiotikumok

A probiotikumok azok a szervezetünk számára hasznos baktériumok, amelyek a prebiotikumokkal táplálkoznak. Általában olyan erjesztett élelmiszerekben találhatók, mint a joghurt, a savanyú káposzta, a miso leves, a kimchi és más pikáns finomságok (a kedvenc fermentált finomságainkról itt írtunk korábban).

Kutatók úgy vélik, hogy a probiotikumok némelyike kulcsszerepet játszhat a fogyásban, mivel ezek a baktériumok segítenek az ételek gyorsabb bontásában és emésztésében.

Kiemelt kép: Jupiterimages/Getty Images