Hétvégi gasztró: 3 ünnepi fogás a karácsonyi asztalra

Neked is rengeteg a dolgod ezekben a napokban? Három klassz recepttel segítünk, hogy legalább a menütervezés gördülékenyebb legyen.

Egy hetünk van szentestéig, a legtöbben százfelé szakadunk épp a karácsonyi ajándékok beszerzése, szervezés és tervezés feladatai közt. Ha még nem tudod, hogy mi kerüljön a családi asztalra, segítünk a döntésben. Három olyan főételt hozunk, amelyek alapanyaguk vagy fűszerezésük miatt méltók arra, hogy az ünnepi asztal díszei legyenek. Van köztük húsos, halas és vegetáriánus verzió, könnyebben és némi rutinnal elkészíthető verzió is, így egészen biztos, hogy minden (most még tanácstalan) olvasónk talál benne kedvére valót. 

Lazac spenótos-citromos gerslivel 

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 20 dkg árpagyöngy (gersli)
  • 1 nagy citrom
  • 50 dkg leveles spenót
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • 80 dkg bőrös lazacfilé

Lábosban forraljunk vizet, sózzuk, szórjuk bele az árpagyöngyöt, 20-22 perc alatt főzzük készre, majd szűrjük le. Keverjük hozzá a citrom kifacsart levét. A megmosott, lecsepegtetett, felcsíkozott spenótot 2 evőkanál olívaolajon dinszteljük meg a zúzott fokhagymával együtt. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítsük, keverjük össze a citromos gerslivel. A lepikkelyezett lazacfilét vágjuk 4-5 cm-es szeletekre, helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Szórjuk meg sóval és frissen őrölt borssal, csepegtessük meg a maradék olívaolajjal, és 200 C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük készre. Kínáljuk a gerslivel!

Recept és fotó: Vrábel Kriszta

Almával töltött, sonkába tekert pulykamell franciasalátával 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg alma
  • olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél teáskanál morzsolt zsálya
  • 80 dkg pulykamellfilé
  • 20 dkg vékony, szárított sonka

A salátához:

  • 1 kg franciasaláta-zöldségkeverék
  • 2 darab alma
  • 15 dkg majonéz
  • 20 dkg natúr görög joghurt
  • fél teáskanál cukor
  • 1 evőkanál mustár

A salátához a zöldséget enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, hagyjuk teljesen kihűlni. Az almát kicsumázzuk, apró kockákra vágjuk, a zöldségekhez keverjük. A majonézt összekeverjük a joghurttal, sóval, cukorral, mustárral ízesítjük, majd az almás-zöldséges keverékhez forgatjuk. Tálalás előtt minimum 2-3 órát hűtőben pihentetjük, hogy összeérjenek az ízek. Másnap a legfinomabb. A pulykához az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd serpenyőben, kevés olajon kb. 5 perc alatt megpároljuk. Sóval, reszelt fokhagymával és a zsályával ízesítjük. A pulykamellet éles késsel bevágjuk úgy, hogy ki tudjuk teríteni (egy nagyobb, 1 cm vastag téglalapot kapjunk), és kiklopfoljuk.  Megsózzuk mindkét oldalát, majd az egyiket megkenjük a kihűlt almával. Felgöngyöljük a hosszabb oldaláról indulva, betekerjük a sonkával, végül zsineggel megkötözzük. Tepsibe tesszük, alufóliával lefedjük, majd 150 °C-ra előmelegített sütőben 2,5 órán át sütjük (az utolsó 20-30 percben levehetjük a fóliát, hogy biztosan megpiruljon a sonka). Melegen vagy kihűtve vékonyra szeletelve tálaljuk, a salátát kínáljuk mellé.

Recept és fotó: Terei-Vigh Krisztina

Spenótos, céklás csicseriraguval töltött sütőtök 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 kicsi vagy 1 nagy hosszúkás sütőtök
  • bors
  • olívaolaj
  • 2 darab cékla (kb. 40 dkg)
  • 40 dkg főtt csicseriborsó (konzerv)
  • 15 dkg bébispenót
  • 1 csokor újhagyma
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 15 levél bazsalikom

A sütőtököt kettévágjuk, a magjait kiszedjük. Megsózzuk, kiolajozott tepsire tesszük. A céklákat megmossuk, egyenként alufóliába tekerjük, a tökök mellé helyezzük. 180 C-os sütőben kb. 40 perc alatt puhára sütjük a zöldségeket. A céklát kicsomagoljuk, meghámozzuk, mikor kézmelegre hűlt, felkockázzuk, és keverőtálba szórjuk. Hozzáadjuk a leszűrt csicseriborsót, a megmosott, lecsepegetett bébispenótot, a felkarikázott újhagymát, és meglocsoljuk 1 evőkanál olívaolajjal. Sózzuk, borsozzuk, a balzsamecettel savanyítjuk. A csíkokra vágott bazsalikommal fűszerezzük, alaposan összeforgatjuk. Megtöltjük a sütőtök magházát, majd visszarakjuk a sütőbe 10 percre. Mikor átmelegedett a ragu, kivesszük, még melegen tálaljuk.

Recept: Hernyák Tomi Fotó: Gyugyi Péter

Stresszmentes karácsony?

Sokunk tapasztalata, hogy az ünnepi időszak sokszor nem arról szól, amiről valójában kellene. És nem, nem a kikényszerítetten szeretetteljes mosolyokról beszélünk, vagy arról, hogy az igazi karácsony csak a csodálatosan feldíszített és mézeskalács illatban úszó lakásokba érkezik meg. Inkább arról, hogy sokan, arra gondolva, hogy az ünnepek alatt majd mennyit pihenünk, az év végét arra használják fel, hogy agyonhajtsák magukat. Te is abban vagy épp, hogy még gyorsan befejezz mindent, amit csak lehet? Emberfeletti erővel hajtasz, hogy letudd azokat a feladatokat, amik szerinted még ehhez az évhez tartoznak? Ha ránk hallgatsz, szánsz rá egy fél órát, hogy átgondold, valójában melyek azok a dolgok a to do listádon, amik nem érnek rá jövőre, és szépen kihúzod azokat, amelyek megvárnak 2024-ben is. Ha sikerül kicsit csökkenteni a terheken, nagyobb eséllyel tudsz úgy megérkezni az ünnepi hangulatba, hogy nem telik napokba, míg kihevered a rengeteg hajtást. 

Érdekel, milyen tippek segítségével tehető stresszmentesebbé a karácsony? Ezt a korábbi cikkünket ajánljuk figyelmedbe. 

Kiemelt kép: Getty Images