Kevés ital ünnepibb és szívet melengetőbb – legalábbis számomra –, mint a tojáslikőr. Családunkban, ahol egyébként nagymamám készítette ezt a finomságot, éppen úgy hozzátartozott a húsvéti, mint a karácsonyi menühöz, és bár gyerekkoromban legfeljebb belenyalhattam, az íze ma is ott van a számban.
Persze nem csak nálunk volt sztár. Ez a klasszikus, krémes, gazdag ízű finomság itthon és világszerte is tömegek ünnepi asztalának fényét emeli. A tojáslikőr sokszor kapcsolódik jeles családi összejövetelekhez, baráti találkozókhoz, vagy éppen a hosszú téli estékhez, amikor valami igazán különleges, ünnepi hangulatú italra vágyunk. A sűrű, édes ital lehet a kávé kísérője, de önálló desszertital is, és remekül megy tartalmas beszélgetések és maratoni társasjátékpartik mellé is.
Az utóbbi években mindenféle ételből, italból nagy igény mutatkozik az alkoholmentes és vegán verziókra, ez alól a tojáslikőr sem kivétel. Klasszikus tojáslikőr receptje csaknem mindenkinek van, de ideje reagálni a változó időkre is.
Ebben a cikkben két alternatív tojáslikőr receptet mutatunk. Egy alkoholmentes és egy vegán verziót, hogy az absztinenesek és a növényi alapon táplálkozók se maradjanak ki ebből a finomságból.
Alkoholmentes tojáslikőr recept
Hozzávalók 1 üveghez:
- 6 db friss tojás
- 200 g cukor
- 600 ml tej
- 1 tk vaníliakivonat
- 1/2 tk fahéj
- 1/2 tk szerecsendió
- 100 ml víz (ha szükséges hígításhoz)
Elkészítés:
- Válasszuk szét a tojások fehérjét és sárgáját (csak a tojássárgájára lesz szükségünk). A tojássárgáját tegyük egy nagy tálba, a tojásfehérjét pedig félre rakhatjuk későbbi felhasználásra, például habcsók vagy pavlova készítéséhez.
- A tojássárgájához adjuk hozzá a cukrot, és egy habverővel alaposan keverjük össze, amíg sima, krémes állagot nem kapunk, és a tojás sárgája kissé kifehéredik.
- A tejet öntsük egy lábasba, és melegítsük fel közepes lángon. Ne forraljuk fel, csak langyosítsuk meg, hogy majd a cukros-tojásos keverékkel könnyen összeolvadjon.
- Lassan, folyamatos keverés mellett öntsük a langyos tejhez a tojássárgájás keveréket. Vigyázzunk, hogy ne forraljuk a tojásokat: ne főjenek meg, ne csapódjanak ki, csak sűrűsödjenek sodó állagúra.
- Adjunk a keverékhez a fűszereket: a vaníliakivonatot, a fahéjat és a szerecsendiót is keverjük bele.
- Ha kész, öntsük az italunkat egy üvegbe, és hagyjuk teljesen kihűlni. Hűtőben tároljuk, és fogyasztás előtt mindig jól rázzuk fel.
Vegán tojáslikőr recept
Hozzávalók 1 üveghez:
- 400 ml kókusztej (konzerv, nem a hígított változat)
- 200 ml cukrozott növényi tej
- 80 g kesudió (előzetesen áztatva 4-6 órán át)
- 80 g nádcukor
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1/4 teáskanál őrölt fahéj
- 1-2 szál sáfrányos szeklice a sárga színért
- 150-200 ml rum vagy whiskey
- Az áztatott kesudiót leszűrjük, majd egy nagy teljesítményű turmixgépbe tesszük. Hozzáöntjük a kókusztejet és a növényi tejet, majd simára turmixoljuk. Ez adja majd a krémes alapot likőrünkhöz.
- Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliakivonatot, a sáfrányt, a szerecsendiót és a fahéjat. Újra alaposan összeturmixoljuk, hogy minden összetevő egyenletesen elkeveredjen, és sima, krémes elegyet kapjunk.
- Az italt egy közepes lábasba öntjük, és alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett óvatosan felmelegítjük, de nem forraljuk fel. Ez segít besűríteni és intenzívebbé tenni az ízeket. Ha elkészült, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
- Amint lehűlt, hozzáöntjük az alkoholt, majd óvatosan összekeverjük. Amennyiben nem szeretnénk túl erősre, kezdjük 150 ml-rel, és kóstoljuk meg, mielőtt további alkoholt adnánk hozzá.
- Az italt üvegbe töltjük, majd legalább 2-3 órára (vagy egy éjszakára) hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
- Fogyasztás előtt alaposan rázzuk fel italunkat. Hidegen kínáljuk, és díszítsük egy csipetnyi szerecsendióval vagy fahéjjal.
Egy kis tojáslikőr-történet
A mai értelemben vett tojáslikőr, azaz a tojással, cukorral, alkohollal és tejszínnel/tejjel készült krémes ital gyökerei igen messzire nyúlnak. Őse a holland advocaat, melyet a 17. századi holland telepesek alkottak meg az Amazonas környékén. Ők egy helyben már ismert, avokádó alapú italra alapozva fejlesztették ki saját, avokádómentes változatukat. Az angolszász országokban egg nog néven ismert, és szintén igen népszerű.
Lengyelországban, hazánkhoz hasonlóan a karácsonyi és húsvéti asztalok éke a tojáslikőr. Németországban és Hollandiában forró változatban is szívesen fogyasztják. Az Egyesült Államokban és Kanadában az egg nogg szintén ünnepi italnak számít, főként karácsonykor és szilveszterkor isszák, és szívesen készítenek vele koktélokat is.
És azt tudtad, hogy a tojáslikőrt édességekhez is felhasználhatod?
Kiemelt kép: Getty Images