A diós és/vagy mákos bejgli a karácsonyi menüsor kötelező eleme, ha házilag meg tudod sütni, sok pénzt megspórolhatsz még úgy is, hogy a töltelékbe kerülő alapanyagok ára bizony borsos, ráadásul azonnal megkapod a kiemelkedően szuper házitündér titulust is. A bejgli recept ugyanis tipikusan az, amitől a legtöbben tartanak, pedig néhány szabály betartásával, illetve némi rutinnal neked is könnyedén sikerülhet. (Hidd el, addig sem fog panaszkodni senki, míg tapasztalatszerzés közben kireped néhány rúd, percek alatt fog elfogyni az is.)
Bejgli recept az alapoktól: a jól variálható tészta
A bejgli alapja az élesztős omlós tészta, egyszerűbb elkészíteni, mint a hagyományos kelt tésztát, hiszen csak össze kell gyúrni, dagasztani nem szükséges. Bejglikészítés előtt – ha tudod – hűtsd le egy kicsit a konyhádat, gyúrás közben pedig dolgozz gyors mozdulatokkal, hogy a kezed melegétől ne melegedjenek fel túlzottan az alapanyagok.
Figyelj rá, hogy a tejet ezúttal hidegen kell felhasználni, egyáltalán nem kell felfuttatni benne az élesztőt. A tészta nem is a kelt, inkább az omlós tésztához fog jobban hasonlítani, nagy zsiradéktartalma miatt omlós, morzsalékos lesz az állaga, és sokáig finom marad, nehezebben szárad ki. A bejgli mellett készíthetsz belőle pozsonyi kiflit is.
A bejgli lényegét adó töltelék
Alapvetően a diós és/vagy mákos bejgli recept a népszerű, de ha szívesen kísérletezel, akkor érdemes ezeket az alapokat dúsítani, vagy teljesen más töltelékkel is próbálkozni. A mákhoz remekül passzolnak az aszalványok (pl. meggy, szilva, vörös áfonya, kandírozott narancshéj), az alaposan lecsepegtetett befőttek (pl. meggy, őszibarack), sőt a sütőtök is.
A diót dúsíthatod mazsolával, aszalt sárgabarackkal vagy kandírozott narancshéjjal, mindegyik jól áll neki. A diót/mákot kicserélheted más olajos magokra, például mogyoróra, kesudióra, pisztáciára, de kenhetsz bele gesztenye-, csokoládé- vagy mogyorókrémet is. A marcipán is passzol a bejgli ízvilágához, de érdemes kipróbálni túrós-gyümölcsös verzióban is.
Tökéletes bejgli recept: formázás-kenés-sütés
Ha megvan a lehűtött alaptészta és a megfelelő állagú töltelék, jöhet a nyújtás, töltés, feltekerés művelete. Itt arra ügyelj, hogy nyújtáskor ne lisztezd a felületet, és lehetőleg egyformára nyújtsd, hogy mindenhol egyenletes legyen a tésztavastagság, mikor feltekered. A töltelék állagát is el kell találnod, ne tartalmazzon túl sok folyadékot, de fojtósan száraz se legyen.
Feltekerés után már csak a tojással kenés kényes művelete van hátra, ez fontos lépés a márványos felület kialakításához. Gyors mozdulatokkal kend le a süteményt, és hűvös, jól szellőző helyen tárold száradásig.
Mikor a tojásfehérje is megszikkadt, ne húzd az időt, szurkáld meg alaposan, majd tedd be az előmelegített sütőbe. A végeredmény egy gyönyörűen márványos, repedésmentes bejgli lesz, aminek csodájára járnak a barátok, családtagok. Ha biztosra akarsz menni, nézd meg hozzá az alábbi videót, amiben Gábor rengeteg hasznos tanácsot ad a bejglisütéshez!
Mákos/diós bejgli recept
Bejgli hozzávalók 2 rúdhoz:
A tésztához:
- 12 dkg vaj/margarin
- 30 dkg liszt
- csipet só
- 1 dl tej
- 3 dkg porcukor
- 1 dkg friss élesztő
- 1 tojássárgája + 1 tojás, szétválasztva a kenéshez
A töltelékhez:
- 40 dkg darált mák vagy darált dió
- 7 dkg darált háztartási keksz vagy zsemlemorzsa
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- egy (kezeletlen) citrom reszelt héja
- 1 dl víz
- egy evőkanál méz
- 20 dkg cukor
- A tésztához elmorzsoljuk a vajat/margarint a liszttel és a sóval, majd hozzáadjuk a hideg tejben elkevert porcukrot és az élesztőt, illetve a tojássárgáját. Sima tésztává gyúrjuk.
- Két részre osztjuk, fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percet hűtőszekrényben pihentetjük.
- A töltelékhez összekeverjük a mákot vagy diót a darált kekszet, a fahéjat és a citromhéjat.
- A vizet forrásig hevítjük a mézzel és a cukorral, majd a mákos vagy diós keverékre öntjük. Alaposan elkeverjük.
- Tiszta (lisztmentes) munkalapon két darab, kb. 25×15 cm-es téglalapot nyújtunk a tésztából. Fele-fele arányban eloszlatjuk rajtuk a kihűlt mák- vagy diótölteléket úgy, hogy a szélein 1 cm-t üresen hagyunk. A két rövidebb szélén lévő, szabadon hagyott tésztarészt a töltelékre hajtjuk, majd a hosszabbik szélétől kezdve szorosan feltekerjük.
- A bejgliket sütőpapírral fedett sütőlemezre helyezzük, tojássárgájával megkenjük, és hűtőszekrénybe tesszük száradni.
- A megszáradt tojássárgájára vékonyan tojásfehérjét kenünk, és szobahőmérsékleten pihentetjük a bejgliket 20-25 percet.
- Hústűvel vagy fogpiszkálóval alaposan megszurkáljuk, majd 160-170 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük 25-30 perc alatt.
Elkészítés 55 perc + pihentetés, sütés 25-30 perc
Szerkesztő: Kajári Zsófia
Köszönet a helyszínért a Nosalty.hu-nak!
A Cukrászsuli korábbi részei itt nézhetők meg!