Ha karácsony, akkor bizony sütemény, amíg bírja az ember. Ha pedig sütemény, akkor nemcsak kelt csodák, hanem vajas linzertészták, habcsókok és apró finomságok! Három remek receptet hoztunk.

Tény, hogy a bejgli a legikonikusabb karácsonyi sütink, de aprósütemények nélkül éppen úgy nincs karácsony, mint a diós vagy épp mákos tekercs nélkül. És hát mire járnánk rá már jóval az ünnepek előtt, és miből vennénk csak még egyet, amikor már épp alig kapunk levegőt, mert pukkanásig ettük magunkat a karácsonyi menüből?

A karácsonyi aprósütik ráadásul gasztroajándéknak is tökéletesek: ha sütünk 3-4 félét, és kedves ismerőseinknek összeválogatunk belőle egy-egy csokorral, egészen biztosan nagy örömet okozunk. Hétvégi gasztrónkban három isteni finom, klasszikus és könnyen elkészíthető sütit hozunk mindenki örömére. 

1. Egyszerű habcsók

advent-hetvegi-gasztro-aprosutemeny

Egyszerű habcsók (Recept és fotó: NoSalty, Gerzsenyi Flóra)

Hozzávalók:

  • 150 g tojásfehérje (kb. 5 M-es tojás)
  • 150 g cukor
  • 1 csipet só
  • 0.5 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 ek cukorgyöngy (díszítéshez)
  • 3 csepp ételfesték

Az egyszerű habcsók receptleírásáért kattints!

2. Puncsos isler 

advent-hetvegi-gasztro-aprosutemeny

Puncsos isler (Recept: Urbán Gábor, fotó: Acsai Miklós)

Hozzávalók 25-30 darabhoz:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 10 dkg porcukor, 1 (kezeletlen) narancs reszelt héja
  • 20 dkg vaj/margarin
  • 1 tojássárgája

A krémhez:

  • 6-7 darab megsütött linzerkorong
  • 20 dkg sárgabaracklekvár
  • 2 cl rum (helyettesíthető aromával)
  • fél (kezeletlen) narancs reszelt héja

A díszítéshez:

  • 50 dkg kész fondán
  • pár csepp piros ételfesték
  • 5 dkg étcsokoládé
  1. A tésztához a lisztet összekeverjük a porcukorral és a narancshéjjal, elmorzsoljuk a felkockázott vajjal/margarinnal, majd a tojássárgájával sima tésztává gyúrjuk. A tésztacipót fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre hűtőbe tesszük dermedni.
  2. A tésztát lisztezett munkalapon 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és egy 3 cm átmérőjű kiszúróval vagy pohárral kiszaggatjuk (páros számú legyen), majd a darabokat sütőpapírral fedett sütőlemezre rakjuk. 170 ºC-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.
  3. A töltelékhez a linzerkorongokat nyújtófával vagy mozsárban apróra törjük, összekeverjük a lekvárral, a rummal és a narancshéjjal. A töltelékkel párban összetöltjük a linzerkorongokat, majd hagyjuk, hogy kb. 2 óra alatt kissé megpuhuljanak (egy nappal előbb is elkészíthetjük).
  4. A díszítéshez a 40-45 ºC-ra melegített, ételfestékkel színezett fondánba mártjuk. A gőz felett vagy mikróban megolvasztott étcsokoládéval megcsorgatjuk, tálalásig hűtőbe tesszük.

3. Citromos mandulás hókifli

advent-hetvegi-gasztro-aprosutemeny

Citromos mandulás hókilfi (Recept és fotó: NoSalty, Rosanics Petra)

Hozzávalók:

  • 225 g zabliszt
  • 200 g mandulaliszt (vagy finomra őrölt mandula)
  • 75 g nádcukor
  • 2 citromból nyert citromhéj
  • 1 db vanília
  • 1 csipet só
  • 1 citromból nyert citromlé
  • 100 g mandulapehely (durvára darálva)
  • 200 g tejmentes margarin
  • 2 ek porcukor (vaníliás)

A citromos mandulás hókifli receptleírásáért kattints!

Mikor süssük meg az aprósütiket?

Vajas és omlós tészták, például linzerek légmentesen záródó dobozban, hűvös helyen akár 2-3 hétig is elállnak. Az ízük gyakran még jobb is lesz, ha pár napot pihennek, mert összeérnek az ízek. A mézeskalács száraz, jól zárható dobozban szintén hetekig eltartható, sőt érdemes sütés után egy hét pihenőt hagyni neki, hogy megpuhuljon. A habcsók és az ahhoz hasonló száraz sütemények szintén hosszabb ideig, akár 2-3 hétig is frissek maradnak, ha légmentesen tárolod őket.

A múlt heti hétvégi gasztrót olvastad? Likőr ajándékok receptjeit hoztuk el benne. 

Kiemelt képünkön lekváros linzer látható, amihez szintén van egy csavaros receptünk! (Fotó: Getty Images)