szakácskönyvek karácsonyra

Szakácskönyvek, amelyeknek a karácsonyfa alatt a helyük – 2. rész

Az évvégi hajrában évek óta van egy (magam vállalta-követelte) feladat, amit egy kicsit sem érzek munkának, ez a szokásos karácsony előtti szakácskönyvajánló megírása. Nyár végétől kezdve folyamatosan figyelem, milyen izgalmas gasztronómiai kötetekre lehet számítani, de sok kiadó csak novemberben jön elő a farbával, és aztán főhet az amatőr séfek feje, miket is szeretnének mindenképpen bezsákolni. Én alaposan felkészültem, így tudok súgni! Jöjjön a második rész!

Tóthné Libor Mária: Limara péksége 2. – Házi pékek receptkönyve (Csipet Kiadó)

Míg a főzésnél van egyfajta szabadság, és tér a szakács kreativitásnak, addig a sütemények és pékáruk precizitást, tudományos ismereteket igényelnek, ott minden grammnak, kelesztési időnek, hőfoknak jelentősége van, ezért fontos, hogy igazán jó legyen a recept.

Összesen két olyan szakácskönyvszerző van, akinek több receptjét akár álmomból felkeltve is el tudom mondani: tortákból Lajos Mari, kelt tésztákból Limara péksége.

A kelt tészta nekem maga a gondoskodás, az otthon melege, azt nem lehet összedobni, ugyanakkor ha van az embernek rutinja, akkor mindig sikerül. Limarától rengeteget tanultam az elmúlt években; technikát, tippeket, formázási trükköket, és neki köszönhetően olyan ízkombinációkat is kipróbáltam, amelyekkel magamtól soha nem kísérleteztem volna. Egyértelműen az ő szakácskönyveiből vettem ajándékba a legtöbbet, mert tudom, hogy a sütni szerető ismerősök biztosan örülnek neki!

Nagy Réka: Bolygómentő szakácskönyv konyhai mágusoknak (Gingko Kiadó)

Ma már senki sem csukhatja be a szemét, ha környezetvédelemről van szó, közös ügyünk a bolygónk védelme. Minden napra jut egy lesújtó hír, és könnyű lenne a tehetetlenségbe beledermedni, másokra mutogatni, de közben mi, kisemberek is sokat tehetünk, és ebben Nagy Réka évtizedek óta segít nekünk. Az egyik első lépés, hogy magunkra főzünk, ráadásul ezzel nemcsak a Földnek teszünk jót, de a saját egészségünknek is.

szakácskönyvek karácsonyra

1. Az édességek magasiskolája – 90 legendás francia és nemzetközi recept (Geopen Könyvkiadó) 2. Tóthné Libor Mária: Limara péksége 2. – Házi pékek receptkönyve (Csipet Kiadó) 3. Nagy Réka: Bolygómentő szakácskönyv konyhai mágusoknak (Gingko Kiadó)

Ez a könyv a 8-14 éves korosztálynak íródott, ennek megfelelően részletesen, az alapoktól van benne minden elmagyarázva, de mi felnőttek is sokat tanulhatunk a „zöldebb” konyháról, tippeket kapunk arra vonatkozóan, hogy tudjuk elkerülni az élelmiszerpazarlást, mire figyeljünk bevásárláskor, és hogyan spóroljunk az energiával. Ha pedig kiokosítottuk magunkat, akkor kezdődhet a sütés-főzés, csupa nagyszerű gyerek- és felnőttbarát recept közül válogathatunk. 

Az édességek magasiskolája – 90 legendás francia és nemzetközi recept (Geopen Könyvkiadó) 

Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy világbajnok palacsintát sütök, éppen ezért sértődtem meg, amikor néhány éve Franciaországban a gyerekeim a sima tejszínhabos palacsintára azt mondták, hogy mennyei, és tanuljam már meg, hogy a franciák hogy sütik. Itthon elővettem a Le Cordon Bleu sorozatából a Cukrászat magasiskoláját, és mindent betartva megcsináltam, nesztek!

Mint utóbb kiderült, magammal babráltam ki, mert annyira jó lett, hogy azóta csak úgy készíthetem (vaj és narancslikőr is van a tésztájában), de ismét rájöttem, hogy mennyire sokat számít, ha igazi mesterektől tanulunk meg alapdolgokat és rafinált trükköket. A sorozat legújabb kiadványa is felér egy tanfolyammal, a recepteket rengeteg fázisfotó kíséri, így már csak rajtunk múlik, hogy milyen csodáknak – bonbonoknak, pralinéknek, cukorkának, nugátnak, gyümölcschipsnek – állunk neki, a végén akár egy cukorkaboltot is nyithatunk.

Yotam Ottolenghi – Helen Goh: Lélek (Gabo)

Nagyon szeretek enni, és nagyon sokféle mindent szeretek enni, de a kedvenceim a rusztikus, melengető, egyszerű ételek, amelyek már a látványukkal és az illatukkal is megnyugtatóan hatnak rám.

szakácskönyvek karácsonyra

Yotam Ottolenghi – Helen Goh: Lélek (Gabo)

Nem vagyok ezzel egyedül, ezért is lett az elmúlt évek egyik hívószava a „comfort food”, és erre utal ennek a könyvnek az eredeti címe (Comfort) is.

Az, hogy kinek mi jelenti a komfort ételt, múlik azon, hogy hol született, hogyan főzött az édesanyja, nagymamája, de számít az is, hogy milyen az időjárás azon a vidéken, ahol él, hiszen mást kívánunk hidegben és melegben. Ottolenghi neve garancia a minőségre, az Angliában élő, de izraeli gyökereit hűen őrző séf, étterem- és  csemegebolt-tulajdonos kollégáival a „lélek ételek” tematikáját is alaposan körbejárta; több mint száz olyan finomságot kínálnak, amelyek elégedetté teszik a szakácsot és az asztalnál ülőket is. 

Gennaro Contaldo: Gennaro konyhája – Laktató és pénztárcabarát olasz ételek (HVG Könyvek)

Anyukám szerint nem az az igazán jó szakács, aki a különleges alapanyagokat kiválóan tudja elkészíteni, hanem az, aki két krumpliból olyan levest főz, hogy mind a tíz ujjunkat megnyaljuk utána.

szakácskönyvek karácsonyra

Gennaro Contaldo: Gennaro konyhája – Laktató és pénztárcabarát olasz ételek (HVG Könyvek)

Mindig ez jut eszembe az olasz konyháról, mert persze ott van a pizza-pasta-tiramisu szentháromság (mindegyikért rajongok), de Olaszország különböző régióiban mégis a helyi egyszerű levesekre, ragukra, egytálétekre vadászom.

Ezeknek generációkra visszamenő hagyományai vannak, mégis kicsit mindenki másképp csinálja – ahogy épp a hozzávalók, vagy a kedvük diktálja. Gennaro Contaldót én Jamie Oliver mentoraként, barátjaként ismertem meg, és nagyon szerettem minden tévéműsorban, mert árad belőle a hamisítatlan olasz vidámság és kedvesség. Ebben a könyvében pont azt a ,,cucina povera”-t, vagyis a szegények konyháját helyezi a fókuszba, amit annyira kedvelek; csupa szezonális, egyszerű, laktató ételt kapunk, ugyanakkor mindegyikben van valami rafinéria.

Szakácskönyvek karácsonyra – 1. rész

Kiemelt kép: pr/nőklapja.hu