Nincs karácsony bejgli nélkül! Ki a diósra, ki a mákosra szavaz, ki minden évben valamilyen új ízt próbál ki. A lényeg, hogy tekeredjen, és hogy jól eltaláljuk a töltelék és a tészta arányát.
Noha a bejglit a legtöbben kifejezetten magyaros ünnepi desszertnek tekintjük, inkább osztrák és német eredetű sütemény, ami csak a 19. században jelent meg Magyarországon. Az osztrákok „Beugel” néven ismerték, ami annyit jelent: „hajlított” vagy „görbe” – ez a név a sütemény eredeti, patkó alakú formájára utal. Nem véletlen, hogy bejglitésztából isteni pozsonyi kiflit is lehet készíteni!
A bejgli végül valószínűleg a bécsi cukrászat közvetítésével érkezett Magyarországra, ahol hamar kedveltté vált, különösen a polgári családok körében. Nem is csoda, hiszen isteni finom, ráadásul a a töltelékei is szimbolikus jelentést hordoznak. A dió a gonosz szellemek távol tartását, míg a mák a gazdagságot és bőséget jelképezi. Mindkettő jól jön az év végén, az új év elején.
A 20. századra a bejgli annyira elterjedtté vált itthon, hogy szinte minden magyar családban megtalálható volt az ünnepek alatt, és a legtöbben úgy szeretjük, ha tésztája vékony, töltelék pedig kiadósan van benne, na meg ha szép márványos a teteje.
Urbán Gábor bejglije például pontosan ilyen
Ma már számos variáció létezik: a hagyományos diós és mákos mellett találkozhatunk gesztenyés, kakaós, sőt marcipános töltelékekkel is. De még az alapverzióknál is ahány ház, annyi szokás. Van, aki kicsi zsírosabb tésztát készít, más levegősebbet, van aki azt szereti, ha a tölteléktől szinte nem is látni a tésztát.
A bejgli azonban minden formában megőrizte lényegét: azt, hogy a közös ünneplés és az otthon melegének jelképe legyen.
Mákos és diós bejgli recept
Hozzávalók (tésztához, 8 rúdhoz):
- 1 kg finomliszt
- 25 dkg vaj
- 15 dkg zsír (vagy további vajjal helyettesítsük)
- 10 dkg porcukor
- 5 dkg friss élesztő
- 3 tojássárgája
- 3 csipet só
- 2,5 dl hideg tej
- 1 dl hideg víz
- 1 citrom reszelt héja
- 3 tojás szétválasztva a kenéshez
Mákos töltelék (4 rúdhoz):
- 80 dkg darált mák
- 40 dkg kristálycukor
- 2 dl tej
- 2 citrom reszelt héja
- 2 teáskanál vanília-kivonat
- 10 dkg mazsola (elhagyható)
- 2 evőkanál méz
- 2 teáskanál fahéj
Diós töltelék (4 rúdhoz):
- 80 dkg darált dió
- 40 dkg kristálycukor
- 2 dl tej
- 2 citrom reszelt héja
- 10 dkg mazsola
- 2 teáskanál fahéj
- 2 evőkanál méz
Elkészítés:
Tészta:
- Morzsoljuk össze a lisztet, vajat és zsírt gyors mozdulatokkal egy nagy tálban. Szórjuk bele a porcukrot és a sót!
- Keverjük el az élesztőt a hideg tejben, de ne futtassuk fel.
- Adjuk a lisztes keverékhez a tojássárgáját, a citromhéjat, a tejet és a vizet, majd gyorsan gyúrjuk össze sima, rugalmas tésztává!
- Osszuk a tésztát 8 egyenlő részre, csomagoljuk folpackba, és pihentessük hűtőben 1-2 órát!
Töltelék:
- A tejet forraljuk fel a cukorral, citromhéjjal, fahéjjal és mézzel (mákos töltelék esetében a vaníliakivonattal).
- Adjuk hozzá a darált mákot vagy diót, majd keverjük bele a mazsolát.
- Ha túl sűrű, egy kis tejet adjunk még hozzá, ha hígnak találjuk, kevés szemlemorzsával sűríthetjük. Hűtsük le a tölteléket!
Összeállítás:
- A pihentetett tésztát egyenként nyújtsuk ki lisztezett deszkán téglalap alakúra (kb. 20×30 cm méretűre).
- Osszuk el a tölteléket egyenletesen, hagyjunk körben 1-1 cm szabadon a tészta szélén!
- Hajtsuk be a rövidebb oldalakat, majd hosszanti irányban tekerjük fel szorosan.
- Helyezzük a rudakat sütőpapírral bélelt tepsire a hajtással lefelé.
- Kenjük meg a rudakat tojássárgájával, majd hagyjuk száradni szobahőmérsékleten 30-40 percig.
- Ezután kenjük meg őket tojásfehérjével, és tegyük hűvös helyre (pl. hűtőbe) 30 percre.
Sütés:
- Szurkáljuk meg a rudak tetejét villával, hogy a gőz távozhasson!
- Süssük előmelegített sütőben, 180°C-on, kb. 30-35 percig, amíg szép aranybarna lesz.
Extra: narancsos-mandulás töltelék
Hozzávalók (4 rúdhoz):
- 50 dkg darált mandula
- 30 dkg kandírozott, darált narancshéj
- 25 dkg kristálycukor
- 1,5 dl narancslé
- 2 teáskanál narancshéj
- 2 evőkanál méz
- Melegítsük fel a narancslevet a cukorral és mézzel, majd keverjük bele a darált mandulát és a narancshéjat.
- Töltsük és tekerjük fel ugyanúgy, mint a mákos vagy diós változatot, és járjunk el ugyanúgy a sütéskor is.
A kész bejgliket alufóliába csomagolva hűvös helyen akár 1 hétig is frissen tarthatjuk.
Tavaly osztottuk meg Ötvös Zsuzsi kacsatepertős-szilvalekváros bejglijét.
Kiemelt kép: Getty Images