advent hétvégi gasztró három isteni leves

Hétvégi gasztró: három isteni leves az ünnepi asztalra

Egy finom, tartalmas, esetleg különleges alapanyagokból készült, fűszeres leves az ünnepi asztal egyik főszereplője. Három isteni jó receptet hoztunk el neked.

Rohan az idő, pár pillanat és itt is a szenteste. Az ünnepi asztalról nemcsak a sütemények és az izgalmas húsételek nem maradhatnak el, de az izgalmas, ünnepi levesek sem.  Mert bizony az ünnepekkor levesügyben is kiteszünk magunkért. Elővesszük a kicsit extrább, izgalmasabb, esetleg drágább alapanyagokat, kreatívabban fűszerezünk, miközben igyekszünk utalni az ünnep szimbolikájára is. 

Mai hétvégi gasztrónkban 3 olyan levest hozunk, amelyek remekül megállják a helyüket az ünnepi asztalon: nemcsak szépek, de nagyon finomak is. 

1. Az eredeti finn lazacleves (lohikeitto)

advent-hetvegi-gasztro-harom-isteni-leves

Eredeti finn halleves (Recept és fotó: Nosalty)

Hozzávalók 4 adaghoz: 

  • 300 g lazac (bőr nélküli filét válasszunk, vágjuk falatnyi darabokra)
  • 1 közepes db póréhagyma (csak a világos részét használjuk, karikára vágva)
  • 2 közepes db sárgarépa (meghámozva, karikázva)
  • 4 közepes db burgonya (meghámozva, felkockázva)
  • 1 csokor kapor
  • 2 db babérlevél
  • szegfűbors ízlés szerint (nagyjából 8 szem)
  • fekete bors ízlés szerint (nagyjából 10 szem)
  • só ízlés szerint
  • 2000 ml zöldség alaplé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db citrom
  • 0.5 ek vaj
  • 200 ml habtejszín (nem édes, min 30%-os zsírtartalmú)
  • 31 g finomliszt (opcionális)

Az eredeti finn lacazleves receptleírásáért kattints!

2. Sült fokhagymás brokkolikrémleves fetával 

advent-hetvegi-gasztro-harom-isteni-leves

Sült fokhagymás brokkolikrémleves (Recept és fotó: Vrábel Kriszta)

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg brokkoli, 1 fej fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1,5 liter leszűrt zöldségleves
  • 1 dl natúr joghurt
  • frissen őrölt bors
  • 15 dkg feta sajt
  • 1 csokor snidling
  • 1 darab gránátalma
  1. A megmosott brokkolit szedjük kis rózsákra, helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlemezre. A fej fokhagymát (héjastul) vágjuk keresztben ketté, ezt is helyezzük a brokkolik mellé. Locsoljuk meg olívaolajjal, és 200 C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt süssük puhára, itt-ott ropogós lesz.
  2. Szedjük át a brokkolit fazékba. Nyomkodjuk ki a megsült fokhagymákat a héjból, tegyük a brokkolihoz. Öntsük fel a zöldséglevessel, forraljuk össze, főzzük 10 percet a levest.
  3. Botmixerrel krémesítsük össze, keverjük hozzá a natúr joghurtot. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítsük. Tálaljuk a morzsolt fetával, a finomra vágott snidlinggel és gránátalmaszemekkel.

3. Ünnepi borleves

advent-hetvegi-gasztro-harom-isteni-leves

Ünnepi borleves (Recept és fotó: Nosalty)

Hozzávalók 3 adaghoz:

  • 5 dl fehérbor (száraz)
  • 1.5 dl víz
  • 4 db szegfűszeg
  • 1 db fahéjrúd
  • Teáskanál vanília kivonat
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 1 narancsból nyert narancshéj
  • 5 db tojássárgája
  • 85 g cukor
  • 2 dl habtejszín

Az ünnepi borleves receptleírásáért kattints!

A magyar konyha kifejezetten leveses, de a gazdag húslevesen és halászlén túl nemigen van olyan klasszikus levesünk, amit az ünnepi asztal ékének is tekintünk. Ha a vacsora többi fogásában klasszikusokat is idézünk meg, levesügyben érdemes körbenézni más nemzetek, kultúrák ünnepi levesei között is. Ezzel változatosabbá és izgalmasabbá tehetjük az ünnepi asztalt. 

Múlt heti hétvégi gasztrónkban isteni aprósüteményeket hoztunk.

Kiemelt kép: Getty Images