- A dubai csoki az idei év legnagyobb őrülete a közösségi médiában.
- Egyre több márka hozza ki a saját dubai csoki verzióját is, de szerintünk inkább otthon készítsük el!
- Megmutatjuk a dubai csoki receptet, amit kipróbáltunk, és működik is.
Nemcsak a TikTok tinijei eszik a dubai csokit, nemcsak a gasztronómia iránt érdeklődő rétegek, és nem csak azok, akiknek az ünnepek előtt sok-sok eltapsolni való ezresük van. Az egyébként már 2021 óta létező dubai csokit széles körben felkapta idén az internet, az elmúlt hónapokban pedig példátlan sebességgel tarolt a videómegosztókon és receptoldalakon is. Ha kedvünk van, ma millióféle változatban, formában készíthetjük el sok-sok ezer recept közül válogatva.
Noha első látásra bonyodalmasnak tűnik a folyamat, valójában kifejezetten egyszerű édességről van szó, alapanyagait Budapesten számtalan közel-keleti, vagy nagyobb ázsiai boltban, országszerte pedig online könnyen be tudjuk szerezni.
Mi kell a dubai csokihoz?
Az eredeti dubai csokit egy Dubajban székelő csokimanufaktúra sütötte, helyesebben öntötte ki, maga a termék pedig egy kataifi (kadayif) tésztából, pisztáciapasztából és tahiniből álló masszával töltött csokoládé.A legegzotikusabbnak hangzó összetevő a kataifi, ami egy a közel-keleti konyhában nagyon népszerű, lisztből, vízből, sóból és kevés olajból készülő, a mi cérnametéltünkhöz hasonlóan karcsú, szálas, viszont szárított-sült tészta.
A kataifit számtalan izgalmas édességhez és sós ételhez is használják, én Berlinben kóstoltam nemrég a rózsaszirupos, sajtos közel-keleti desszertetet, a künefét. Imádtam, és részben ez az élmény sarkallt arra, hogy kipróbáljam az akkor már nagymenő dubai csokit is. A tahinit, azaz a szezámpasztát a házi hummuszt készítők, a pisztáciapasztát pedig a vastag pénztárcájú ínyencek itthon is ismerik, ezek az alapanyagok a nagyobb élelmiszerboltok polcain is ott vannak, már ha épp nem rabolta le a kínálatot a házi csokikészítő tömeg…
Bonyolult a dubai csoki?
A dubai csoki készítése tulajdonképpen rém egyszerű, és legalább ilyen drága. Többek között azért is kezdték el a Z generáció bejglijének is nevezni, mert egy táblára egészen kényelmesen el lehet verni egy rúd bejgli árát. Nem is olyan nagy túlzás.
Most vasárnap viszont mi is elkészítettük, és közben jobban megértettem a bejgli hasonlatot is. Azt tapasztaltam, hogy a velem sürgölődő nagykamaszoknak modern köntösben, egyszerűbben és gyorsabban, de azt adja meg, amit nekem a bejgli. Együtt töltött időt, többféle munkafázist, keverést, pirítást, töltést, némi várakozást, majd igazán dús, édes, ünnepi élményt.
Az alábbiakban egy hozzávetőleges alapreceptet írok, de bevallom, én majdnem szemre dolgoztam, és tapasztalatom szerint a dubai csoki teljesen jól bírja a kreativitást. Az alábbi recept nem esik szét kicsivel vastagabb csokiréteg, kevesebb vagy több töltelék miatt sem, mint ahogy attól sem lett semmi baja, hogy mi a külső mázba bizony kallódó mikulás csokikat is olvasztottunk, a formánkat pedig nem zölddel mintáztuk ki, hanem a szimultán készített mézeskalácsra szórt cukrokkal béleltük.
Dubai csoki recept 1 méretes házi táblához
- 25 dkg ét- vagy tejcsoki
- 10 dkg kataifi (kadayif) tészta
- 2 evőkanál vaj
- 10 dkg pisztáciakrém
- 1-2 evőkanál tahini
- csipet só
- díszítésnek fél tábla fehér, vagy épp pisztáciás csoki (ez elhagyható)
Elkészítés:
- A kataifi tésztát morzsoljuk/vágjuk kisebb darabokra.
- Egy serpenyőben olvasszunk vajat és pirítsuk meg benne a tésztát. Akkor jó, ha szép aranybarna és ropogós, mint szilvás gombócon a prézli. (Mi mirelit tésztával dolgoztunk, mert azt a fülest kaptuk, hogy azzal könnyebb lesz, így mi azt vágtuk fel kiolvasztás nélkül). Hagyjuk kihűlni a masszát.
- A morzsolt, pirított tésztát keverjük össze a pisztáciakrémmel és a tahinivel. A sűrű, malterszerű állag a jó. Felhasználásig hűtőben pihentessük a keveréket.
- Vízgőz felett olvasszuk fel a fekete és/vagy tejcsokit (tehetünk hozzá kevés vajat vagy kókuszzsírt is, de nekünk anélkül is szép selymes lett), és egy másik edényben azt, amivel (esetleg) díszíteni szeretnénk.
- Csokiformánk alját díszítsük olvasztott fehér- vagy pisztáciás csokival úgy, hogy az olvasztott csokit csepegtetjük vagy szétfröcsköljük a forma aljára. (Mi apró cukorgyöngyöket szórtunk bele).
- Az olvasztott csokival öntsük ki a forma alját, mozgassuk úgy a formát, hogy az oldalára is felszaladjon és rádermedjen némi csokoládé. Tegyük a hűtőbe, vagy a kinti hidegre körülbelül fél órára.
- Ha az alsó és oldalsó rész megdermedt, töltsük meg a formát a pisztáciás- tésztás keverékkel. Lehet bátran vastagon kenni, mi, elsőre túl óvatosan bántunk vele.
- Az olvasztott csoki másik felét simítsuk el a töltelék tetején, hogy mindenhová egyenletesen jusson belőle, és oldalt is befolyjon.
- Újabb fél, esetleg egy óra hűtés után óvatosan vegyük ki a csokit a formából.
- Mindenképpen posztoljuk ki a csoki eltörésének, felvágásnak pillanatát, mert tényleg jól néz ki!
A végeredmény egy kifejezetten finom, izgalmas desszert, ami nemcsak pisztácia rajongóknak kötelező. Azoknak is meg kell kóstolniuk, akik szeretik, ha egy desszert egyszerre roppan és krémes, akik élvezik, ha egy falatban egyszerre van ott kesernyés, édeskés és (nagyon) enyhén sós íz is. A nagy tábla csokit mindenképp érdemes apróbb falatokra vágni!
Mire kell figyelni a dubai csoki készítésénél?
Tapasztalataim szerint csak néhány dologra. Válasszunk egyrészt jó minőségű, szilikon csokoládéformát, ebből könnyű lesz majd a csokit kiborítani. Fontos, hogy a csokit lassan, óvatosan olvasszuk meg, hogy selymes maradjon.
Amikor a záró réteget is ráöntöttük a csokira, a formát finomat üssük oda néhányszor a konyhapulthoz, úgy, mint a piskótatészta sütése előtt szoktuk a tepsit. Ez segít, hogy szebb legyen a végeredmény. A végén óvatosan fordítsuk ki a csokit a formából úgy, hogy először fejjel lefelé borítjuk egy egyenes felületre, és finoman húzzuk le róla a formát.
És végül ne együnk belőle egyszerre sokat. Tény, hogy nagyon finom, de nagyon tömör is, nem túlzás, hogy egy kisebb kocka egy szelet sütivel felér.
Ha megszerettük, készítsük el bonbon formájában is: a dubai csoki isteni gasztroajándék lesz.
Ebben a korábbi cikkünkben részletesen írtunk a csokiról.
Kiemelt kép: Getty Images